Саопштење ОО СПС

Суд за ратне злочине УН је установио да покојни председник Србије Слободан Милошевић није одговоран за ратне злочине почињене у Босни током рата 1992-95. године. Судије су установиле да Слободан Милошевић није био део „удруженог криминалног деловања“ за жртвовање Муслимана и Хрвата. 

До крајњих граница својих физичких могућности Слободан Милошевић се борио да одбрани Србију од колективне одговорности, да историју бивше Југославије не пише канцеларија тужиоца Међународног кривичног суда у Хагу и да свету каже историјску истину о дешавањима на овим просторима.

У томе га је спречила смрт у притворској јединици у Шевенингену у Холандији. Смрт за коју свакако постоји објективна одговорност и која се може тумачити на више начина па као и стихијски планирано убиство.

Министар спољних послова и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић оценио је да је Хашки трибунал пресудом бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу признао да нема кривице Србије у геноциду и ратним злочинима у рату у БиХ 1992-95.

„Нема кривице Милошевића, СР Југославије и Србије, срушене су лажи о геноциду и ратним злочинима које су биле основ за кажњавање Србије и српског народа. Сигуран сам да ће кад тад доћи време за признање, као и у случају Ирака, да је Србија била нападана на основу лажних и погрешних оптужби. Свесно или несвесно, Хашки суд је овом пресудом то већ учинио“.

Коментаришући писање појединих медија да је Милошевић постхумно ослобођен оптужби за злочиначко удруживање током рата у Босни и Херцеговини, Дачић је оценио да је очигледно да Хашком суду није одговарало да се суђење Милошевићу заврши, јер би вероватно био ослобођен оптужби, као што је то учињено у пресуди Радовану Караџићу десет година после његове смрти.

„Исто тако, западним политичарима не одговара да се данас о томе много говори и пише, и зато се пет месеци након пресуде Караџићу о томе ћутало. Србија неће да ћути“, рекао је Дачић.

На крају, судско веће у Караџићевом процесу дошло је до сазнања представљеног у параграфу 3460, страна 1303, да нема довољно доказа да је Слободан Милошевић био део заједничког криминалног подухвата.

Дакле, Слободан Милошевић није крив.

ПРЕДСЕДНИК ОО СПС ВРБАС
Марјана Мараш