Саопштење ОО СПС

Давних дана се догодио стравичан злочин у Доминиканској Републици када је диктатор Рафаел Трухиљо (шп. Rafael Trujillo) убио сестре Мирабал Минерву, Патриу и Мариу Тересу (шп. hermanas Mirabal – Patria, Minerva, Maria Teresa y Dede) које су представљале симбол отпора тадашњем режиму. Тај злочин се догодио 25. новембра 1960. године и био је почетак краја диктатуре Рафаела Трухиља.

Након тога 1999. године  УН резолуција 54/134 службено је потврдила 25. новембар као међународни дан борбе против насиља над женама. Све то временом израста у глобалну кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ 16 дана активизма против насиља над женама је глобална, светска кампања која се обележава у преко 100 држава света и коју обележава преко 1,700 организација. Кампања почиње 25. новембра и завршава се 10. децембра и обухвата четири важна међународна датума која  повезују жене, насиље и људска права.

Поводом „16 дана активизма против насиља над женама“ Форум жена СПС Врбас је организовао трибину „Насиље је кривично дело “. Трибина је одржана 04. децембра у  препуној сали ОО СПС Врбас. Трибина је обухватала дискусију о новом Закону о спречавању насиља у породици који је представила Соња Премовић и у који је имплементиран и амандман народне посланице Марјане Мараш који предвиђа да поред надлежних органа у спречавању насиља у породици буду укључена и тела за родну равноправност на нивоу локалних самоуправа.

Овом приликом се захваљујемо нашим предавачима Нади Батрићевић директорици Центра за социјални рад у Врбасу која је причала о улози Центра у спречавању насиља у породици, инспекторима ПС Врбас Милани Жилић и Стефани Алексић које су изнеле статистичке податке везане за насиље у породици у овој години и прим.мр.сц.мед Бранислави Станимиров која је представила хронологију женских права.

Захваљујемо се свим гостима и учесницама на трибини.
Насиље је кривично дело.

Председница Форума жена СПС Врбас
                                           Мила Сузић