Saopštenje OO DS Vrbas

Vladajuća koalicija u Opštini Vrbas nastavlja sa kršenjem sopstvenih zakona

    Građani Vrbasa su iz kratkog saopštenja lokalne samouprave danas saznali da je Vlada Srbije donela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Vrbas i uvela Privremeni organ. Razlozi za takav potez verovatno su poznati samo vladajućoj koaliciji, jer utemeljenje za takvu odluku ne postoji u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji jasno navodi u kojim situacijama se uvodi Privremeni organ.

    Naime, tri uslova moraju biti ispunjena da bi se uvele privremene mere i imenovao Privremeni organ: da skupština ne zaseda duže od tri meseca, da ne donese statut ili budžet u roku predvidjenom zakonom ili ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja skupštine ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke. Ni jedan od ova tri uslova u Opštini Vrbas nije ispunjen, s obzirom da je predsednik opštine podneo ostavku 23. januara ove godine.

    U saopštenju se dalje kaže da  je "Vlada za predsednika Privremenog organa opštine Vrbas imenovala Milana Glušca, dosadašnjeg predsednika opštine, a za članove Marijana Mijanovića, Predraga Rojevića, Marjanu Maraš i Gorana Pejovića", svih petoro iz vladajuće koalicije, što je nastavak kršenja zakonske obaveze koja predviđa da: Privremeni organ imenuje Vlada RS vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine (član 86. Zakona o lokalnoj samoupravi).

    Opštinski odbor Demokratske stranke nije iznenađen ovakvim ponašanjem vladajuće koalicije, jer je ovo samo još jedno u nizu nepoštovanja zakonskih obaveza, ali najoštrije osuđuje grubo poigravanje voljom građana i pravnim nasiljem nad opozicijom.

    Podsećanja radi, sličnu situaciju sa raspuštanjem Skupštine opštine Vrbas imali smo 2009. godine, kada su Privremeni organ opštine Vrbas činile sve stranke koje su imale predstavnike u Skupštini. Tada je Zakon sprovodila Demokratska stranka i sve odluke donošene su u skladu sa zakonskim odredbama. Sada kad svu vlast u svojim rukama ima Srpska napredna stranka imamo na delu pravno nasilje i torturu koja se ispoljava u nepoštovanju sopstvenih zakona i izigravanju opozicije i građana Vrbasa.

    Opštinski odbor Demokratske stranke ukazuje da je ovakvo bahato ponašanje vladajuće koalicije upravo i dovelo do katastrofalne situacije u Vrbasu, a da je ovo samo pokušaj da se onemogući uvid opoziciji u opštinske spise kako bi prikrili sve malverzacije. Kao da nije dovoljno što su građane Vrbasa doveli do same granice siromaštva, sada im jasno daju do znanja da su samo naprednjaci podobni građani, a svi mi ostali smo građani drugog reda. U svetlu predstojećih izbora, Opštinski odbor Demokratske stranke očekuje i daljnja kršenja i zakonskih i ustavnih odredbi, ali i upozorava da će, kao i u ovom slučaju, podneti prijave protiv svih aktera pravnih zloupotreba, od Vlade Srbije do lokalne Skupštine.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"