„Златни сунцокрет” за Давида Албахарија

Виталова књижевна награда „Златни сунцокрет” за књигу године додељена је Давиду Албахарију за збирку прича „Сваке ноћи у другом граду”, у издању Српске књижевне задруге, саопштио је председник жирија Јован Зивлак.
    Жири, у којем су још Никола Страјнић и Владимир Гвозден, одлучио је једногласно да то престижно признање припадне Албахарију, опредељујући се између његовог дела и књига које су ушле у ужи избор - романа „Сара” Петра Сарића и „Топ је био врео” Владимира Кецмановића.
    „У награђеном делу аутор маниром врсног приповедача говори о нашем свету и времену, о актерима из нашег простора, у традицији једне модерне, сугестивне и сензибилне приповедачке умешности и стога је, према свим уметничким критеријумима, заслужио ову награду”, рекао је Зивлак. Он је подсетио да је Албахари присутан на домаћој и светској књижевној сцени већ три деценије и истакао да је он „један од најснажнијих приповедачких гласова наше савремене књижевности и један од најпревођенијих наших писаца”, као и добитник многих награда.
    Дело „Сваке ноћи у другом граду” заузима простор Београда, Љубљане, Загреба, Салцбурга, Минхена, Калгарија и многих других градова. Њиме Албахари још једном показује да „нико у српској књижевности нема тако модерну перцепцију или организацију приповетке”, оценио је Зивлак.
    Добитнику ће бити поновљено издање награђене књиге а припашће му и новчани износ од 5.000 евра у динарској противвредности. Свечана додела 13. „Златног сунцокрета” биће одржана крајем фебруара у Београду а, како је рекао председник жирија, Албахари је обећао да ће за ту прилику допутовати из Канаде.