Обележено 10 година постојања Парка природе Јегричка

Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине" обележило је данас десет година од проглашења Парка природе Јегричка скупом ком су присуствовали представници Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајинског завода за заштиту природе, Светског фонда за природу, Архус центра Нови Сад и општина кроз које протиче Јегричка. Једна од ових општина је и општина Врбас коју је на скупу представљао Душко Ћутило, члан Општинског већа. Овом приликом одржан је низ презентација о очувању реке Јегричке и њене околине и даљем развоју овог природног добра.

"Јегричка је, због својих природних вредности и особености, 2005. године стављена под заштиту као значајно природно добро II категорије, на којој су успостављени режими заштите II и III степена. Парк природе Јегричка простире се на подручју општина Бачка Паланка, Врбас, Темерин и Жабаљ. Изузетно богат биљни и животињски свет свет чине 76 врста водених и мочварних биљака, 20 врста риба, 198 врста птица и бројне врсте сисара. Овај водоток дугачак је 64 km. Некада најдужа аутохтона војвођанска река, нема класичан извор и представља систем повезаних бара кроз које вода отиче до свог ушћа у реку Тису", речено је на скупу.

Поводом вредног јубилеја општини Врбас додељено је признање за допринос развоју Парка природе Јегричка, које је у име локалне самоуправе примио Душко Ћутило. Он је овом приликом истакао да ће локална самоуправа "као посебан интерес ставити очување и унапређење Парка природе Јегричка успостављањем јаче и чвршће сарадње са свим институцијама и цивилним сектором".

"Јегричка представља природни бисер Змајева и Равног Села кроз која протиче, а самим тим је и за општину Врбас од великог значаја са еколошког, едукативног и туристичког аспекта и на том пољу нас у наредном периоду очекује озбиљан посао који ћемо реализовати заједно са Водама Војводине", рекао је Ћутило.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"