Општина Врбас и ГИЗ договорили сарадњу

Др Братислав Кажић, председник општине Врбас, и Ренате Шиндлбек, вођа тима пројекта "Саветодавне услуге за енергетску ефикасност у зградарству" Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, постписали су данас Меморандум о сарадњи. Потписивањем уговора и званично је обележен почетак заједничког рада на пољу израде Локалног акционог плана за унапређење енергетске ефикасности у сектору зградарства.

Кроз овај пројекат општина Врбас ће први пут добити преглед постојећег стамбеног фонда, процену потенцијалних уштеда енергије, предлог адекватних мера за енергетску санацију зграда и локалну типологију стамбених објеката, што ће бити добра основа за планирање различитих програма санације, али и за аплицирање у доступним донаторским и националним фондовима.

"Узевши у обзир да је Република Србија преузела на себе обавезу да смањи потрошњу енергије за 9% до 2018. године, локалне самоуправе треба да идентификују начине како да допринесу овом општем националном циљу. Израда Локалног акционог плана за енергетску ефикасност у сектору зградарства, који ће олакшати процес реновирања постојећих зграда и унапређење енергетске ефикасности у сектору стамбених објеката, представља један од првих корака. У изради овог локалног плана имаћемо техничку помоћ и саветодавну подршку ГИЗ-а, и уверена сам да ћемо, уз стручност наше Канцеларије за енергетски менаџмент, ускоро добити вредан документ, неопходан за наредни корак унапређења енергетске ефикасности", рекла је након потписвања уговора Сања Кораћ из Канцеларије за енергетски менаџмент. 

Задовољство због потписаног Меморандума изразио је и Братислав Кажић, који је још једном истакао да је врбаска Канцеларија за енергетски менаџмент постала лидер у овој области у Србији. "Наше је било да препознамо труд и рад ових људи и пружимо им пуну подршку. Њихови успеси су до сада више пута потврђени, а најновији је добијање ИСО стандарда 50001, јединог ове врсте у Србији", рекао је Кажић.

"Препознатљивост Врбаса на плану енергетске ефикасности нас је определила да први Меморандум ове врсте потпишемо баш овде, иако ће бити потписан у још пет локалних самоуправа. Лидерска улога вас обавезује да увек будете најбољи и честитам вам на успешно организованом тиму задуженом за ову област. Меморандум предвиђа ангажовање стручњака различитих профила и блиску сарадњу ГИЗ-а и локалних експерата, при чему је планирано да акциони план буде финализован најкасније до маја идуће године", рекла је Ренате Шиндлбек.

Шиндлбек је појаснила да су побољшање енергетске ефикасности постојећих стамбених објеката, као и пројектовање енергетски ефикасних зграда, међу водећим приоритетима савременог друштва, нарочито имајући у виду да стамбени сектор има највећи потенцијал за уштеде.

Неки од основних циљева Националног акционог плана за енергетску ефикасност Републике Србије за период 2013-2015. су смањење потрошње енергије за загревање и хлађење објеката, очување необновљивих извора енергије и смањење емисије угљен-диоксида. Ови циљеви се првенствено могу остварити правилним пројектовањем објеката и планском енергетском санацијом постојећег стамбеног фонда и то пре свега на локалном нивоу. У том смислу, један од најважнијих корака јесте попис и анализа постојећег стамбеног фонда, што до сада практично никада није урађено.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"