Представник Владе Мађарске у посети ПУ "Бошко Буха"

Иштван Грежо, помоћник државног секретара Владе Мађарске, посетио је данас вртић "Сунцокрет" Предшколске установе "Бошко Буха", први објекат у којем је формирана група за децу припаднике мађарске националне заједнице. Заједно са гостом из Мађарске "Сунцокрет" су посетили и представници Националног савета Мађара и руководство општине Врбас.

Грежо се на лицу места уверио како функционише група која учи на мађарском језику, изразио задовољство због стварања услова за тако нешто, и искористио прилику да сву децу у "Сунцокрету" обрадује играчкама, воћем и слаткишима.

"Влада Мађарске размишља и брине о свим Мађарима у суседним државама и са задовољством посећујемо Врбас, град у којем је након две деценије оформљено одељење које у Предшколској установи учи на мађарском језику. То је за нас веома важно и уверени смо да ће вредно ангажовање општине Врбас на формирању ове групе, које изузетно ценимо, допринети успостављању још чвршће сарадње наших држава. Мађарска Влада би волела да што пре у Европској унији види Србију, на тај начин и Мађаре који живе у њој, јер сви народи на овом простору имају заједничке бриге, заједничке радости и треба све чинити на побољшању живота свих људи", рекао је Иштван Грежо.

Рад групе на мађарском језику, пре него што је у њу стигао довољан број деце за функционисање у складу са прописаним нормама, прво је финансирао Национални савет Мађара, а затим ПУ "Бошка Буха" из сопствених средстава. За ову децу обезбеђен је превоз до објекта "Сунцокрет".

"У име Скупштине општине Врбас изражавам велико задовољство што данас имамо посету заменика државног секретара Мађарске нашој установи и новоформираној групи на мађарском језику. Уверена сам да ће наши суседи бити задовљни колико су деца напредовала од формирања групе, посебно што многа нису знала мађарски језик, иако су им родитељи припадници ове националне заједнице. Свако треба да негује своју традицију, језик, културу и обичаје и обавеза је наше локалне самоуправе да створимо услове за тако нешто у установама чији смо оснивачи", рекла је Марјана Мараш, председница СО Врбас.



"Морам признати да однос Мађарске према својим сународницима у окружењу заслужује сваку похвалу. Чим је довољно деце изразило спремност да похађа групу на мађарској језику, изашли смо у сусрет захтеву припадника мађарске националне заједнице и обезбеђивање услова за рад ове групе је најмање што смо моглу учинити", рекао је Братислав Кажић, председник општине Врбас.

У име Савета родитеља Предшколске установе "Бошко Буха" на посети и поклонима захвалио се Ненад Ковачевић, председник Савета родитеља.

"Желим да се захвалим представнику Владе Мађарске што је омогућио да и играчкама усрећимо детињство свој деци у овом објекту. Поред групе на мађарском језику у овој установи, и у Основној школи 'Братство-јединство' имамо одељење које факултативно учи овај језик, а на располагању им је и просветни кадар који омогућава да се деца школују до 4. разреда по плану и програму на мађарском језику", рекао је Ковачевић.   


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"