Кривична пријава против "Витала"

Еколошки покрет Врбаса поднео је Општинском јавном тужилаштву кривичну пријаву против Фабрике уља "Витал" и одговорног лица Станка Томовића, генералног директора, због основане сумње у вишегодишње загађивање Великог бачког канала сировим, непрерађеним отпадним водама.

"Ова фабрика годинама у континуитету, избацује своје отпадне воде у Велики бачки канал, и тиме, по нашој основаној сумњи, крши позитивне прописе РС. Карактер отпадних вода 'Витала' прелази вредности прописане Уредбом о граничним вредностима емисије, са садржајем веома високих концетрација суспендованих материја, pH вредности, фосфора и других штетних материја, што несумљиво додатно деградира водоток у који се улива, а по нашој основаној сумњи штетно утиче и на здравље грађана са пребивалиштем у Врбасу у околини Великог бачког канала", наводи се у пријави Еколошког покрета.

У овој организацији сматрају да "Витал" не показује интерес за улагање у пречишћавање отпадних вода, што је потврђено затварањем фабричког пречистача, и од тада се све отпадне воде испуштају у Велики бачки канал без икаквог третмана.



"Сведоци загађивања су и хиљаде грађана Врбаса који деценијама уназад посматрају некажњено испуштање отпадних вода. Основано сматрамо да 'Витал' кроз уштеду на еколошким трошковима остварује екстра профит, притом кршећи позитивне еколошке прописе РС. Скрећемо Вам пажњу да ће по скором завршетку изградње и пуштањем у рад Централног постројења за пречишћавање отпадних вода, 'Витал' остати последњи загађивач канала који ће спречавати почетак његовог чишћења. Подсећамо Вас да је право на здраву животну средину једно од основних права човека које је у модерним законодавствиама подигнуто на ниво уставног права. Како је ова одредба садржана у делу II Слободе, права и дужности човека и грађанина, то произлази да Устав Србије установљава право на здраву животну средину као једно од основних људских права – односно права човека. Основано сматрамо да је ово право дугогодишњим штетним утицајем 'Витала', као и недовољном применом позитивних еколошких прописа од стране надлежних државних институција, до сада ускраћивано грађанима Врбаса и тиме им учињена дискриминација и неправда. Стога захтевамо да ова фирма одговара за кривично дело које је у оквиру својих послова, односно овлашћења учинило одговорно лице у намери да за правно лице оствари неку корист. Сматрамо да нема никакве сумње да се десило право загађење и да се оштетио јавни интерес у области заштите животне средине, да не постоји сумња у локалитет, извориште штете и да наша пријава на све то указује", наведено је, између осталог, у пријави ЕП Врбаса.

"Витал" послује у саставу холдинга "Инвеј", који је у власништву Предрага Ранковића Пецонија.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"