Одржана трибина МУП-а "Безбедност грађана"

Министарство унутрашњих послова организовало је у среду у Врбасу трибину "Безбедност грађана". У пуној сали биоскопа Југославија говорило се о заштити личности и имовине свих грађана и мерама које полиција предузима на повећању безбедности. На трибини су говорили министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, директор полиције Милорад Вељовић, начелници служби МУП Зоран Алимпић и Владимир Ребић, као и потпредседник Народне Скупштине Републике Србије Игор Бечић и председник општине Врбас др Братислав Кажић.

Министар унутрашњих послова Стефановић изјавио је да ће нови Закон о полицији, који тренутно оцењује Европска комисија, допринети да српска полиција буде ефикаснија, професионалнија и способнија, служба која ће свој посао обављати у најбољем интересу грађана Србије.

"Један од кључних циљева Министарства унутрашњих послова је реформа полиције, која ће кроз нови закон увести принцип каријерног напредовања. Чуо сам критике да овим законом министар себи даје већа овлашћења, а управо предложеним решењима министру полиције одузета су бројна овлашћења, између осталог и могућност ванредног унапређења полцијских службеника", рекао је Стефановић.

Он је нагласио да ће се законом ојачати и Сектор унутрашње кнтроле, који ће по новом закону имати овлашћење да контролише не само полицијске службенике, већ и све запослене у Министарству - оне који се баве јавним набавкама и свим другим пословима у делокругу МУП-а. Снажна унутрашња контрола, како је објаснио министар полиције, гарантује да нико неће обрукати униформу.

"Грађанима треба полицајац који је честит и одговоран, који је озбиљан и који хоће да ради, да све оне који су се огрешили о закон стрпа у затвор“, рекао је Стефановић.

Говорећи о појачаном приливу миграната, Стефановић је указао да је током 2008. године у Србији забележено свега 77 миграната, док је само у дану у ком је била организована трибина забележено да је у Србију ушло око 5.500 миграната.

"Ти људи мирно пролазе кроз Србију, не чине кривична дела, не краду, не праве проблеме, не туку се са нашим становништвом", рекао је Стефановић, истакавши да су једини проблеми са којима се, везано за мигранте, полиција суочава кривична дела која су почињена над њима. Министар полиције је нагласио да Србија неће бити колатерална штета мигрантске кризе.

"Нити ће нама неко гурати мигранте у нашу земљу, а да ми не можемо нигде да их пошаљемо, нити ће у овој земљи бити центри за стотине хиљада људи, нити ми то можемо самостално финансијски да изнесемо, нити се реално од Србије очекује да се терет кризе превали на нас", додао је Стефановић.

Потпредседник Народне Скупштине Игор Бечић истакао је да су институције државе отворене за све грађане и да се грађани у општини Врбас осећају сигурно.

"Децентрализација локалне безбедности значи да су за безбедност, поред полиције и тужилаштва, задужене и локалне заједнице, што је од значаја за јачу безбедност грађана", рекао је Бечић, истакавши да је општина Врбас формирала Савет за безбедност саобраћаја и Одбор за безбедност.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"