НСЦНМ обележио 70 година од колонизације Црногораца у Војводину

Свечаном академијом синоћ су у Врбасу обележене две годишњице везане за Црногорце у Србији - прва година од оснивања Националног савета црногорске националне мањине и 70 година од колонизације Црногораца у Војводину. У присуству представника локалних, покрајинских и републичких органа власти, представника других националних заједница, гостију из Црне Горе, бројних Врбашана и других, још једном је потврђена решеност Црногораца у Србији да "негују своју традицију, културу и језик и тако граде и оснажују мостове пријатељства и толеранције, зарад будућих генерација".

Академија је отворена химнама Србије и Црне Горе, које је извео Новосадски камерни хор, док је цитирајући стихове Петра II Петровића Његоша, добродошлицу у Врбас гостима пожелео председник општине др Братислав Кажић. Као највеће задовољство у обављању функције председника општине Врбас Кажић је апострофирао представљање града у којем заједно, у међусобном уважавању и толеранцији, живи 26 националних заједница.

"Прва годишњица рада Националног савјета поклапа се са 70 година од колонизације Црногораца у Војводину. Дугих 70 година нам је требало до данашњег дана, 70 година су наши горштаци припитомљавали равницу и она њих. Колико равница може бити сурова знају само те генерације. Неки су се разбољевали, неки враћали, неки патили, али опстали смо захваљујући заједничким вриједностима које смо донели у избегличким нарамцима и његовали их. Зато кажем да се овај Савјет формирао дугих 70 година, од оне фине пређе коју смо понели са собом, у генима, у лијепим обичајима", рекао је поздрављајући присутне Ратко Шоћ, председник НСЦГ.

У наставку академије присутни су имали прилику да виде инсерт из документарног филма "Долазак у равницу", који је снимљен управо поводом обележаваја 70 година од колонизације Црногораца у Војводину.

Председница Координације националних савета Ана Томанова Маканова изразила је задовољство функционисањем овог савета и рекла да један од следећих корака треба да буде увођење црногорског језика у службену употребу.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић истакао је значај толеранције и заједничког живота националних мањина у Војводини. "Доласком у равницу Црногорци су оплеменили амбијент и културу ових простора. Црногорци су свој антифашизам уградили у темеље модерне Војводине и Србије. Немерљив је значај Црногораца у просвети, привреди и култури. Наша Влада је опредељена да подржи очување идентитета свих националних група и ту смо да Црногорцима омогућимо уживање свих законом загарантованих права", истакао је Пајтић.

У име владе Републике Србије успешан рад Националном савјету црногорске националне мањине пожелео је државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак.

"У име Владе Србије носим три поруке - негујте своју традицију и идентитет, уживајте сва права и активно се борите за њих, и са радошћу прихватајте обавезе да би сте могли да испуните све циљеве", рекао је Бошњак.

Амбасадор Црне Горе у Србији Бранислав Мићуновић честитао је Црногорцима у Србији два празника у једном датуму и изразио задовољство што се и после 70 година очувао културни и национални идентитет Црногораца у Србији.

„Веома је добро што Национални савјет врши функцију због које је заправо и основан, а то је очување културе, језика и обичаја Црногораца. Национални савет окупља црногорску заједницу и реализује пројекте којима промовише вредности Црне Горе и верујемо да ће активности на плану унапређења односа са исељеништвом, које предузима Влада Црне Горе, резултирати јачањем наших заједница широм света", рекао је Мићуновић.

Председник Одбора за међународне односе и исељенике у Скупштини Црне Горе Миодраг Вуковић рекао је да су Црногорци који живе у Србији спона између две државе.

"Исељеници су легитимација Црне Горе и Црногораца, они представљају њих овде. Заправо представљају везу и спону међудржавних односа и сарадње“, рекао је Вуковић.

Програм академије употпунили су рецитатори Гордана Миловић и Радован Сератлић. Кантауторка с Цетиња Душанка Белада представила је у свом аранжману песме „Црна Горо“ и „Још не свиће рујна зора“. На самом крају Свечане академије чланови КУД "Крушчић" извели су део позоришне представе "Велика драма".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"