Врбасу 244.000 евра за помоћ избеглицама

Представницима 61 општине и града у Србији уручени су уговори о решавању стамбеног питања избегличких породица укупне вредности 47,5 милиона евра. Међу општинама које су добиле средства налази се и општина Врбас којој је за ову намену припало 244.000 евра. У име локалне самоуправе уговор је примила Данијела Илић, чланица Општинског већа. Уговоре је у Српском народном позоришиту у Новом Саду уручио министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић, који је уједно председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица.

Дачић је рекао да додељивање уговора представља наставак примене регионалног стамбеног програма за збрињавање избеглица. Он је подсетио на бројне активности које је Србија до сада спровела на омогућавању интеграције избеглица у заједницу, као и на стамбеном збрињавају. Дачић је казао да ће нови уговори трајно решити стамбене проблеме за више од 2.000 породица избеглих из Хрватске и БиХ.

"За 61 општину и град у Србији кроз поменути пројекат додељено је 47,5 милиона евра и није реч ни о каквом кредиту већ бесповратним средствима. Надам се да ћемо сви у региону заједнички решавати проблеме избеглица, а да ће међународна заједница и ми сами заједнички допринети миру и стабилизацији", рекао је Дачић.

"Велика ми је част што сам била део ове свечаности. Уговор који нам је уручен веома је важан за општину Врбас јер су нам опредељена средства из РСП фонда у износу од 244.000 еура, од чега је 154.000 намењено за куповину сеоских домаћинстава а 90.000 за набавку грађевинског материјала. Ово су до сада највећа средства која је општина Врбас успела да обезбеди за потребе најугроженијих и социјално угрожених избегличких породица. Тим средствима ћемо помоћи и трајно решити стамбено питање нашим суграђанима који ни после 20 година нису тај проблем успели да реше. На нама је сада велика одговорност да овако велики пројекат успешно реализујемо у наредних годину дана, а сигурна сам да ће тим за имплементацију то и успети“, изјавила је након преузимања уговора Данијела Илић.

Уз Дачића, свечаној конференцији присуствовали су амбасадор Мајкл Девенпорт - шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, амбасадор САД Мајкл Кирби, амбасадор Турске Мехмет Кемал Бозај, Стефан Селен, заменик директора Генералног директората за зајмове и друштвени развој Развојне банке Савета Европе, Ханс Фридрих Шодер, шеф Представништва УНХЦР за Србију, Мајкл Ујехара, вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС у Србији, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, и Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектом.

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт је рекао да се целокупна Међународна заједница ових дана сусреће са великим таласом избеглица незабележених у историји, али да је данашњи чин доделе уговора показатељ да људи који су деведесетих година остали без својих домова и постали избеглице нису заборављени. Према његовим речима, у оквиру овог програма у Србији ће бити финансирана куповина 320 сеоских кућа и 1.623 стана и биће додељено 500 пакета грађевинског материјала, чиме ће више од 2.000 породица бити стамбено обезбеђено.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић је нагласио да Комесаријат за избеглице и миграције, заједно са локалним самоуправама, Јединицом за управљање пројектом и техничком помоћи, тренутно ради на обезбеђивању 1.492 стамбена решења финансираних из донаторског фонда РСП-а.

"Пред нама је задатак да у наредних годину до две уселимо 2.083 породице и оправдамо поверење свих оних који су нас несебично подржавали од самог почетка процеса регионалне сарадње. Хвала и овде присутним донаторима који су нам помогли да барем у једном делу свог наума и успемо", рекао је Цуцић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"