Довољно вакцина против сезонског грипа

Дом здравља "Вељко Влаховић" већ више од месец дана врши бесплатну вакцинацију свих заинтересованих пацијената против сезонског грипа. Из Института за јавно здравље Војводине у Врбас је стигло 2.100 доза, а ове године ради се о вакцини Influvac произвођача Abbot Biologicals из Холандије. Састоји се из три соја - антиген вируса А (Х1Н1), антиген вируса А (Х3Н2) и антиген вируса Б.

"Као и сваке године јесењи период је резервисан за појачан број респираторних инфекција. Почели смо са вакцинацијом одмах по приспећу вакцине, већ на почетку октобра, и дистибуиран је довољан број доза у све амбуланте по селима општине Врбас и у граду, а, такође, покривени су и наша Општа болница и Геронтолошки центар", саопштила је др Брајана Николић из Епидемиолошке службе Дома здравља.

Др Николић препоручује хроничним болесницима, особама старијим од 65 година, особама које се баве професијама у којим се сусрећу са пуно људи, попут просвете и у јавним службама, да се вакциниши и тако се заштите од грипе.

"До сада смо поделили око 60% доза, а ако буде потребно набавићемо додатне количине, без ограничења. За стицање имунитета у просеку је потребно две до три недеље, тако да је вакцинација почела на време, а није касно добити вакцину ни ако би почела епидемија. Сама грипа као оболење није опасна, за разлику од могућих компликација као што је упала плућа код старих особа  или болесних од неке хроничне болести, те је због тога вакцинација јако важна. Вакцинацијом се спречавају разне болести стицањем и личног и колективног имунитета и њен значај је немерљив баш због тога", рекла је др Николић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"