Корисници услуга ГЦ посетили Шид

Са жељом да корисницима осмисли активан живот у трећем добу, Геронтолошки центар Врбас организовао је за штићенике установе једнодневну екскурзију током које су имали прилику да посете Шид и околину.  Обиласци знеманитих места почели су посетом родне куће сликара Саве Шумановића, а настављени боравком у Музеју наивне уметности „Илијанум“, посвећеном стваралачком раду наивног уметника Илије Башичевића Босиља.

"По доласку у Шид посетили смо родну кућу сликара Саве Шумановића у којој нам је кустоскиња на стручан и опипљив начин описала живот, стваралаштво и трагично страдање великог српског сликара, заједно са преко стотину виђенијих грађана Шида. Галерија слика је последњих месец дана у процесу реновирања и није доступна јавности, али се захваљујемо директорки и запосленима на труду да нам испуне жељу да упознамо део живота и ставралаштва Саве Шумановића.

Одмах поред Галерије слика Саве Шумановића је Музеј наивне уметности 'Илијанум' посвећен стваралачком раду наивног уметника Илије Башичевића Босиља. Међународно признати уметник почео је да ствара у познијим годинама живота и то на веома специфичан начин. С обзиром да је креативност корисника наше установе често пробуђена управо након смештаја, утицала је на додатно занимање и наклоност за карактеристичан начин ликовног изражавања аутора.

Североисточно од Шида се налази један од најстаријих од 17 манастира Фрушке горе – Привина глава, задужбина српске деспотске породице Бранковић. Ту смо се упознали са историјатом и садашњим начином живота монахиња и монаха који остварују блиску везу са посетиоцима. Храм архангела Михаила и Гаврила је током година дограђен са неколико нових цркава и са конацима и осталим грађевинама. Захвалили смо се оцу Серафиму на гостопримству и упутили у правцу југа ка селу Моровић.

Ово живописно село на обали река Босута и Студве као да је насликано и остало да борави у некој једноставнијој временској димензији. Неколико километара од њега налази се ловиште Војне установе Моровић. Унутар густе шуме на пропланку се налази и ресторан у ком смо се одморили и окрепили са специјалитетом ресторана – паприкашем од дивљачи. Свеж ваздух у сутону лепог али кратког новембарског дана нам је помогао да се напунимо енергијом за повратак преко Иришког венца назад у Врбас", саопштено је из Геронтолошког центра Врбаса.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"