Врбасу неопходно чишћење канала

Друштво инжењера и техничара Врбаса организовало је предавање на тему "Пројекат измуљивања, третирања, депоновања и складиштења седимента из канала Врбас-Бездан км 0+000 до 6+000". Предавање су одржали стручњаци компаније "Royal smals" из Холандије, као и стручњаци из исте земље задужени за техничку припрему и реализацију пројекта.

Компанија "Royal smals" европски је лидер у решавању проблема замуљености канала, језера и река иновативним методама и најсавременијом технологијом. "Циљ је да представимо и понудимо решење пробема загађеног канала. Овај водоток треба очистити и третирати уз контролу стручњака. Отворени смо за сарадњу и са општином Врбас имамо коректне односе. Драго ми је што је предавању присуствовало много младих људи који су имали прилику да се упознају са новим решењима и новим технологијама", рекао је предавач Мартен Смалс.

Предавању у организацији ДИТВ присуствовали су представници ЈВП "Воде Војводине", представници јавних предузећа из Врбаса, Еколошког покрета Врбас као и ученици Средње стручне школе "4. јули" - смер заштита животне средине.

Иначе, канал Дунав-Тиса-Дунав на деоници Врбас-Бездан је окарктерисан као "црна тачка" Европе по загађености. Скоро 400.000 м3 муља се налази у каналу, а од тога је скоро 200.000 м3 загађено тешким металима. Дуги низ година у канал се испуштају токсичне материје из локалних постројења и то је довело до катастрофалног стања канала. Пловност канала је онемогућена, а непријатан мирис и штетност за животну средину прелази границе нормале.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"