КЕМ на Парламентарном форуму за енергетску ефикасност

KEM Vrbas, Kancelarija za energetsku efikasnost, na Parlamentarnom forumu za energetsku efikasnost

Канцеларија за енерегтски менаџмент општине Врбас учествовала je на VII састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије, који је одржан у Београду. На састанку су изнета искуства европских земаља у области енергетске ефикасности у зградарству и размотрени различити модели финансирања унапређења енергетске ефикасности у зградарству у Србији.

Састанак је организован уз подршку ГИЗ Пројекта "Енергетска ефикасност у зградарству у Србији“, који, између осталог, има за циљ и да пружи помоћ у припреми модела енергетске рехабилитације зграда. „Грубе процене показују да би се санацијом зграда којима би се постигли минимални стандарди енергетске ефикасности, износили неколико милијарди евра а реалност је таква да ова врста пројеката не може да се финансира само од крајњих потрошача. Земље ЕУ су развиле различите механизме и фондове како би унапредили енергетску ефикасност у зградарству и када се сагледа структура и потенцијал тих фондова, јасно је колико је важна улога Владе у постизању циља енергетских уштеда и смањења емисије угљендиоксида“, оцењено је на састанку.

Иначе, статистика показује да је потрошња енергије у Србији двоструко већа од просечне потрошње енергије у земљама ОЕЦД, при чему постојећи објекти троше око 60% произведене енергије. Чак 36% укупне количине емитованог ЦО2 потиче од постојећих објеката. Да би се искористио потенцијал сектора зградарства за уштеде енергије и смањење емисије ЦО2, као и потенцијал за оживљавање грађевинске индустрије, потребна је одговарајућа законска регулатива и одговарајући модели финансирања", чуло се на састанку.

Према речима Николе Вујовића, руководиоца Канцеларије за енергетски менаџмент, на састанку су изнети резултати истраживања, размењене информације и мишљења најважнијих актера у области енергетске ефикасности у зградарству, као што су надлежне државне институције, организација и тела, представници градова и општина, међународних организација, представници грађевинске индустрије и банака, експерата, представници организација цивилног друштва, медија, као и потенцијални донатори и партнери.

Позив врбаској Канцеларији за енергетски менаџмент да учествује на састанку упутила је др Александра Томић, председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"