Велика акција промоције спорта и клубова

У Врбасу, у Центру за физичку културу "Драго Јововић", данас је одржан сајам спорта "Шта тренираш?". Ову акцију у општинама широм Србије спроводе Спортски савез Србије и Министарство омладине и спорта, у Врбасу у сарадњи са Савезом спортова општине Врбас.

У присуству Вање Удовичића, министра омладине и спорта, Александра Шоштара и Владимира Батеза, председника и генералног секретара Спортског савеза Србије, и других званичника, пред више од 2.000 ученика основних школа у општини Врбас, промовисани су спортски клубови и разне спортске дисциплине, с циљем да се што већи број младих у будућности укључи у тренажне процесе.

"У акцији коју је покренуло Министарство омладине и спорта 2009. године, можемо рећи да данас имамо и најуспешнији одзив до сада. У овој сали има око 3.000 деце и ми користимо прилику да им на прави начин промовишемо здраве стилове живота. Такође, ово је прилика и да се младима представе клубови, да тренери разговарају са децом, да их мотивишу и пренесу им поруке из света спорта. Акција је сваке године све успешнија а оно што је најбитније - после овог Сајма спорта главни циљ је да се повећа број деце у клубовима. Једно је организовати овакве манифестације, а друго мотивисати децу да после њих уђу у спорт и баве се њиме. Оваква акција показује одлучну сарадњу и комуникацију Републике Србије и јединица локалне самоуправе", оценио је акцију министар Удовичић.

Он сматра да је усвајање Стратегије развоја спорта значајан помак у афирмацији спорта и да је веома добро што је чак 130 јединица локалне самоуправе преузело овај документ и направило своје развојне програме. "Тако доказујемо да Стратегија може да се спроводи, имплементира и живи на локалу. Као министар могу да будем веома задовољан када видим оволики број деце, а искрено се надам да ће неко управо од ових малишана кренути стопама Александра Шоштара, Владимира Батеза и других великана", истакао је министар спорта Удовичић.



Пре почетка акције делегацију Спортског савеза Србије примио је др Братислав Кажић, председник општине Врбас. "Ми смо 29. општина у којој се одржава овај мини сајам спорта. Промовишемо спорт с циљем да они који се њима баве наставе да то чине, а они који су у дилеми да ли да нешто почну да тренирају, виде који све клубови постоје у граду и одаберу себи најинтересантнији спорт. Важно је децу одвојити од рачунара и игрица и извести на терене и игралишта, како би се бавили оним што им је много здравије", рекао је Кажић.



Сусрет са министром Удовичићем искоришћен је и за разговор о проблему зимског базена у Центру за физичку културу и, према речима Кажића, локална самоуправа је већ упознала Министарство омладине и спорта са тренутном ситуацијом. "Тражимо на више адреса подршку за реконструкцију базена, и од Министарства спорта и од Покрајинског секретаријата за спорт, али ако она изостане, спремни смо да издвојимо новац из општинског буџета за сређивање затвореног базена. Једна смо од ретких општина која има тридесетогодишњу традицију обуке непливача и штета би била то прекинути", рекао је Кажић.



Председник Спортског савеза Србије, прослављени ватерполиста Александар Шоштар, изразио је задовољство што се акција "Шта тренираш?" наставља и у 2016. години, јер ће се тако спорт приближити још већем броју деце. "Чине се огромни напори да се и у овако тешкој ситуацији нешто покрене и деца укључе у клубове. Ако постоји добра воља увек се може нешто радити, а да ли ће деца у будућности постати врхунски спортисти, то зависи од других ствари. Интерес државе је да се  што већи број деце баве физичким активностима, а овде у Врбасу смо наишли на топлу добродошлицу и јасну спремност да се помогне спорту", рекао је Шоштар.  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"