Запослене жене траже боље услове рада

Секција жена Већа Савеза самосталних синдиката Врбас организовала је Округли сто на тему „Положај жене по одредбама Закона о раду и Закона о ПИО“. Циљ овог састанка био је да се кроз дијалог пружи подршка кампањи „За достојанствен рад и заслужену пензију, хоћемо нове Законе о раду и ПИО“, коју је покренула Секција жена ВССС Војводине под покровитељством Синдиката ЛО Западна Шведска.

Неке од тема биле су кршење права и обавеза из области безбедности и здравља на раду, ангажовање запослених преко агенција, исплата минималних зарада и прековремени рад, затим поштовање Колективног уговора и Уговора о раду, као и сви видови кршења радних права и омаложавање, мобинг и дискриминација запослених.

Како је најавила Стојка Дацић, председница Секције жена Већа СССО Врбас, закључци састанка биће прослеђени Секцији жена Већа ССС Војводине. Гордана Миловић, председница Покрајинског одбора Секције жена овог синдиката, истакла је неке од чињеница о положају запослених жена, посебно истичући да је две трећине жена запослено на одређено време, као и да постоји велики број жена које су прешле 50. годину, а нису ни у радном односу, ни у пензији.

"С обзиром да нас ускоро очекује нови Закон о раду којим ће бити умањена нека права запослених, покушавамо да предузмемо све што можемо да положај запослених буде на одговарајућем нивоу. Циљ нам је био да сакупимо што више мишљења и доказног материјала како бисмо могли да утичемо на закон. Закључак Савеза самосталних синдиката је да ће нови закон уместо сигурног радног односа увести флексибилни радни однос који додатно уноси несигурност", рекла је Миловић и додала да су неки од захтева овог синдиката да се у пензију одлази са испуњеним једним условом, да нема трајног умањења пензија, већ само умањење до 65. године, као и да се мајкама са троје и више деце призна бенефицирани радни стаж.

Поред чланица Секције жена Већа СССО Врбас, састанку су присуствовали и Горан Калуђеровић, шеф врбаске филијале Националне службе за запошљавање, Даринка Чулић из ПИО фонда, и Горан Рогановић, председник Општинског већа СССО Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"