Почела израда Локалне стратегије за рурални развој

Општина Врбас, Одељење за пољопривреду, у сарадњи са Европским покретом Нови Сад и Регионалном развојном агенцијом Бачка, започела је реализацију недавно најављеног пројекта Локалне иницијативе за рурални развој Бачке, који финансира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Швајцарска агенција за развој.

"Циљ пројекта је формирање локалне акционе групе на територији општине Врбас како би се израдила Локална стратегија руралног развоја. Формирање ове групе и израда документа су два основна предуслова за коришћење фондова Европске уније, тзв. пету меру ИПАРД програма. Средства за пету меру ће бити доступна 2017. године, а пројекат има за циљ да припреми локално становништво да може да испуни услове и остварити бенефите од ових фондова", рекла је Ивана Пајић, координатор пројеката из области руралног развоја.

Позиву Одељења за пољопривреду да се укључи у оснивање акционе групе одазвали су се бројни пољопривредни произвођачи из општине Врбас, представници јавног и приватног сектора, разних удружења грађана и других невладиних организација, а подршку оснивачком састанку акционе групе пружили су Милан Милић, помоћник председника општине Врбас, и Ливиа Боганч Андријашевић, чланица Општинског већа задужена за пољопривреду.

"Сви заинтересовани треба да се припреме за приступ фондовима Европске уније а наша локална самоуправа добиће Локалну стратегију руралног развоја. Израдиће се листа приоритетних пројеката како би већ у старту отварања тих фондова имали разрађене планове за њихову реализацију", рекао је Милић.

"Формираћемо неколико радних, тематских група које ће разматрати разне области, од пољопривреде, туризма, социјалне и омладинмске политике у сеоским срединама, све како би се добила стратегија која стварно одговара локалним потребама", истакла је Пајић.    

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"