За спорт издвојено 20 милиона динара

Након спроведног конкурса, општина Врбас почела је да склапа уговоре о финансирању спортских клубова у 2016. години. Уговори ће бити склопљени са 29 клубова, док ће додатна 32 уговора бити склопљена на основу једнократних издвајања за организовање турнира, такмичења и других спортских манифестација.

"Конкурсни резултати донесени су на основу критеријума које смо успоставили пре две године. Неки од најважнијих су категоризација спорта у којој смо се, у највећој мери, ослонили на националну категоризацију, затим ранг такмичења, масовност и другe. Знам да ниједан правилник и критеријум за поделу средстава није идеалан, увек неко искаже и незадовољство, али све је, ипак, учињено на основу неког система и то је добро. Спроводимо га други пут и увек можемо да га унапређујемо када увидимо да нешто може на још бољи начин да се уради", рекао је Јован Ковачевић, члан Општинског већа задужен за спорт и омладину.

Према његовим речима, као и претходне године за спорт је издвојено 20 милиона динара, али додатна помоћ бројним клубовима и спортистима долази кроз друге видове подршке. "Стратегијом развоја спорта, коју смо усвојили 30. децембра, и правилником о програмском буџетирању, тачно се зна који проценат средстава се издваја за школски спорт, спортске активности инвалида, рекреацију, инфраструктурно опремање, Спортски савез и клубове. Уз подршку коју клубовима пружамо кроз коришћење Центра за физичку културу, кроз превоз спортиста, кроз стипендије, кроз услуге спортског лекара, које ми пружамо већ годинама, сума која се издаваја за спорт значајно расте. То фунционише већ годинама и то је добро наслеђе дугогодишњих односа општине Врбас и спортских клубова, које негујемо и унапређујемо. Све је то подршка спорту", рекао је Ковачевић.

Он сматра да је добра одлука да се финансира само један клуб у оквиру спортске дисциплине, и поред негодовања појединаца, а за то може бити решење физионисање клубова, што доноси већи квалитет и масовност. "Ако би усвојили да новчану подршку имају сви клубови, могли би добити навалу у њиховом оснивању, а истовремено и расипање квалитета. Волео бих да коригујемо и често правило о чланаринама у клубовима. Имали смо пре две године спремну одлуку за тако нешто, али смо је стопирали јер је истовремено дошло до смањења буџета за спорт. Сматрам да је добар модел да они клубови који имају подршку локалног буџета не наплаћују чланарину, али за то морамо да обезбедимо још новца за спорт. Свакако да не би забранили да клубови наплаћују члнараину, али у том случају не би имали право на подршку локалног буџета", рекао је Ковачевић.        

Он је изразио задовољство како функционише нови систем и како је спроведен конкурс, посебно јер је по први пут реализовано све што је договорено у претходној години и клубовима је све исплаћено по уговору, и ванредно и редовно.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"