ЖКК Врбас против Црвене звезде за титулу у Купу Србије

У финалу Купа Србије "Милан Цига Васојевић" састаће се ЖКК Врбас Медела и ЖКК Црвена звезда, исход је у суботу одиграних полуфиналних утакмица. У првом полуфиналном мечу кошаркашице Црвене звезде савладале су Вршац 64:56, док су Врбашанке биле боље од ЖКК Радивој Кораћ резултатом 55:49.

Почетак прве полуфиналне утакмице обележило је доста грешака на обе стране, па је резултат углавном био изједначен (9:8 – 8. минут), а на прву паузу се отишло уз минималну предност Црвене звезде – 13:12.

Вршчанке су појачале ритам у другој деоници, али су црвено-беле одговориле истом мером, па су се екипе смењивале у вођству. После тројке Инес Чорде и полагања Марине Мандић, Вршац је имао до тада највећих 28:25, али се Звезда одмах вратила и на полувреме отишла са „плус два“ (31:29).



Црвена звезда је много боље отворила трећу четвртину, па је серијом 6:0 у 23. минуту повела 37:29, а после тројке Катарине Зец и 42:34 четири минута касније. Ипак, Вршчанке се нису дале, па су брзо ухватиле прикључак (42:40 – 29. минут). Међутим, црвено-беле су се поново одвојиле на 48:42 и са тим вишком отишле на последњи одмор.

У последњој деоници, Звезда је одржавала предност од три до шест поена све до 34. минута, када се тим из Јужног Баната потпуно вратио у живот и примакао на 50:49. Напад Вршчанки одбила је тројком,а затим и са два поготка са линије пенала расположена Катарина Зец за 55:49 за црвено-беле (37 минут). Када је Невена Наумчев повећала на 59:51 два и по минута пре краја, већ се назирао крајњи исход.



После свега, црвено-беле ће се заслужено наћи у завршној борби за трофеј Купа „Милана Циге Васојевића“.

У другом мечу полуфинала екипа Врбаса направила је прворазредно изненађење, била боља од Радивоја Кораћа. На самом старту меча, Кораћ је повео са 7:2 у четвртом минуту, али су играчице Врбаса брзо смањиле на 7:6. Играло се у егалу, а домаће су први пут повеле у 9. минуту после поена одличне Миљане Џомбете (13:12), док је на крају првог дела игре било нерешено – 17:17.



Друга четвртина донела је налет Врбашанки, па су у 13. минуту стигле и до „плус пет“ (24:19). У изузетно жестокој борби, кошаркашице Кораћа су доминирале у офанзивном скоку, који им је неколико пута доносио други и трећи напад, па су поново повеле у последњем минуту првог полувремена – 31:29.

У трећој четвртини, оба тима су наставила у јаком ритму, уз доста грешака и непрецизних завршетака акција, па је за пет минута постигнуто само четири поена (35:33 – 25. минут). Београђанке су покушавале да се одлепе и у 29. минуту повеле 42:37, али се Врбашанке уз помоћ публике нису дале, иако су и даље имале доста проблема у скоку, па се на последњу паузу отишло при резултату 42:41 за Кораћ.



Много узбуђења донела је последња четвртина, а проблеме екипи тренера Дејана Мудреше, донела је четврта лична грешка Миљане Џомбете у 32. минуту. Врбашанке нису престале да се боре и верују у изненађење против квалитетнијег ривала, иако читавих пет минута нису поентирале, а Кораћ је држао од једног до три поена предности. После полагања ѕсање Мандић било је 46:41, а домаћи тим је и даље, пуних шест и по минута био без поена. Агонију Врбаса прекинула је Џомбета са четири везана поена, чиме је вратила неизвесност – 46:45, на 2:41 до краја утакмице.



Два минута пре краја, Тијана Цукић погађа два слободна бацања и доноси минималну предност и прво вођство Врбасу од почетка меча – 47:46. Одговорила је најбоља играчица Кораћа Сања Мандић тројком, истом мером вратила Џомбета, а затим за два поена погодила Цукић за 52:49 за домаће 55 секунди пре последње сирене.

Играчица Кораћа Бучевац је промашила тројку, на другој страни је фаулирана Џомбета која је Врбасу донела огромних 54:49 на 32 секунде пре краја. Нови промашај за три поена и фаул екипе Кораћа није искористила Џомбета са линије пенала, али је Јововићева пресекла пас Мандићеве, била половично успешна после фаула и поставила коначних 55:49 за Врбас и велико изненађење у полуфиналу Купа.

Треба поменути и да је у полувремену меча декан београдског Факултета спорта и физичког васпитања Владимир Копривица, иначе рођени Врбашанин, добио је на поклон од председника клуба организатора турнира Јована Бјекића урамљен дрес Врбаса.

Током обе полуфинале утакмице, кошаркашице свих екипа учесника носиле су на патикама розе пертле, у оквиру акције КСС „Пинк енд рол“, посвећене борби против рака дојке.

Дејан Мудреша, тренер Врбаса – Хвала публици, која нам је била велика подрша. Већ три недеље се спремамо за Куп и знали смо како да играмо. Пуно мо ризиковали, натерали Кораћ на 28 шута за три поена и убацили су само три пута. Хвала мојим сјајним девојкама које су данас дале 200 одсто. Надам се да ћемо и сутра имати овако фанатичну одбрану, жељу и борбеност. И у финалу морамо да дамо све од себе… Не значи ми да ли ћемо да победимо, то сам им рекао у свлачионици… Када сам видео да су се три девојке бациле за лопту, знао сам да је то то… Да се не лажемио, Кораћ је квалитетнији од нас, али дали смо све од себе. Када је реч о финалу, желим да буде пуна хала јер ће и партер бити у функцији, желим да изгинемо. Сутра ћемо и први пут од кад сам дошао у клуб да будемо у преносу на РТС. Даћемо све од себе, то гарантујем.



Миљана Џомбета, играчица Врбаса – Честитам Кораћу на фер борби и свом тиму на победи. Хвала публици која нам је била ветар у леђа. Надам се да ће сутра у финалу навијачи доћи у још већем броју.

Извор: КСС