У Врбасу обележен Међународни дан Рома

Округлим столом посвећеним положају ромске националне заједнице у нашој средини, данас је у Врбасу обележен Међународни дан Рома. Учешће у раду узели су представници локалне самоуправе, Црвеног крста, Центра за социјални рад, основних школа и других институција. Разговарало се о тренутном положају Рома и могућностима за унапређивање њиховог социјалног статуса.

Осим окруклог стола, испред зграде Општинске управе уприличена изложба на којој су представљени најзначајнији Роми који су живели широм света и остварили значајне успехе у разним областима.

Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања, истакла је да општина Врбас по други пут обележава Међународни дан Рома. "Обележавањем овог важног датума за Роме желимо да укажемо на то да Роми нису само сакупљачи секундарних сировина или већ какве сличне предрасуде постоје према њима. Изложбом смо желели да покажемо да су Роми, такође, познати сликари, музичари, државници и политичари", рекла је Илић.

Према њеним речима, Основна школа "Братство-јединство" и Средња стручна школа "4. јули" укључене су, заједно са још осам школа у Србији, у пројекат Спречавање осипање деце из образовног система, чији је циљ да се задрже деца ромске националности и друга материјално угрожена деца у образовном систему, уз пружање додатне подршке.

Свештеник Еванђеоске цркве Александар Суботин рекао је да су Роми у локалној средини задовољни оним што се урадило на побољшању њиховог положаја у последњих неколико година. "Приликом задње израде социјалне карте појавили су се одређени проблеми и Роми су се изјаснили да су незадовољни. Међутим, оно што примећујемо у последње време је да се дискриминација јако смањила. Институције у општини Врбас су веома отворене да нам помогну", казао је Суботин и додао да је ова заједница постала препознатљива у врбаској општини низом хуманитарних акција које су организоване у последњих неколико година.

Општина Врбас тренутно ради на Локалном акционом плану за Роме, а при изради овог документа биће консултована и ромска национална заједница. "Ми ћемо бити партнери у изради овог плана и активно ћемо се укључити у неке тачке. Планирамо да помогнемо у области образовања и здравства кроз разне едукације и трибине. Посебно ћемо обратити пажњу на то да деца заврше основну школу, да млади заврше средње школе, да имамо своје младе људе на факултетима, а такође ћемо се трудити да помогнемо и старачким домаћинствима", рекао је Суботин.

Када је реч о Локалном акционом плану за Роме, Илић је изразила наду да ће овај документ бити готов до краја ове године.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"