Амбасадор Финске Иконен посетио Врбас

У оквиру пројекта "Србија у ритму Европе" данас је Врбас посетио амбасадор Републике Финске у Србији Перти Иконен. Он се сусрео са представницима локалне самоуправе и привредницима који послују у нашој општини, а затим и са изабраном децом која ће Врбас представљати на завршној манифестацији "Србија у ритму Европе", која се одржава 19. јуна у Ћуприји.

Добродошлицу представницима Амбасаде Финске, са којим су Врбас посетили и поједини привредници из ове државе, пожелео је Милан Глушац, заменик председника општине Врбас.

"Драги пријатељи, на данашњем сусрету желимо да се међусобно упознамо и разменимо искуства, да вам представимо наше могућности на разним пољима и успоставимо сарадњу, за коју, верујем, да може бити успешна. Драгоцена су нам и ваша искуства као земље која је више од 20 година у Европској унији и која свакодневно остварује фантастичне резултате. Наша је општина заинтересована да заједничким снагама осмишљавамо пројекте и аплицирамо код фондова Европске уније и тако помажемо нашој привреди и заједници. Имамо низ проблема и питања која треба да решавамо и ту нам је ваша помоћ драгоцена. Знамо да финску привреду краси иновативност, отвореност, одговорност, као и култура пословања и поверења, и убеђен сам да би и наши субјекти у евентуалној сарадњи одговорили на исти начин. Посебно хвала 'Србији у ритму Европе' која на најбољи начин доприноси упознавању и приближавању народа. Хвала Амбасади Финске и амбасадору Иконену на посети и надам се да ћемо у будућности кроз разне пројекте конкретизовати нашу сарадњу, на обострано задовољство", рекао је Глушац.

"Хвала 'Србији у ритму Европе' која нас је спојила да будемо партнери и окупила заједно овде. У Врбас смо довели снажан тим и представници наших фирми представиће вам своје компаније и оно што раде, а ја сам уверен да би неки од њих могли да се уклопе у пословни амбијент у Врбасу и оставре сарадњу са вашим компанијама. Они ће представити своје пословање у области пољопривреде, енергетске ефикасности и другим областима, и право је време да пословни људи успоставе прве контакте. Овде смо и да потврдимо подршку Финске Србији на путу европских интеграција", рекао је Иконен и подсетио да Финска троши највише новца у Европи за иновације и њени производи носе ознаку најквалитетнијих. Амбасадор је истакао да је посета Врбасу прилика и да се нешто ново научи и пожелео да нова познанства уроде плодном сарадњом у будућности.
   
Игор Карадаревић, директор манифестације "Србија у ритму Европе", истакао је да сарадња са општином Врбас траје већ две године. "Врбас су данас посетили искрени пријатељи деце Србије. Без деце нема будућности, а све што радимо, радимо за њих. Правило у Финској је да се подржи иновативност и то је једна од ствари које треба да учимо од Финаца. Радујем се што сам већ у првим контактима људи који представљају Врбас и Финску, видео снажну жељу за сарадњом, посебно код руководства локалне самоуправе, и надам се да ће први контакти прерасти у пословне и остати трајни", рекао је Карадаревић.

Након сусрета у Скупштини општине и састанка пословних људи Врбаса и Финске, за госте је организована посета АД "Сава Ковачевић" и Кондиторској индустрији "Медела". Амбасадор Иконен сусрео се и са децом која ће учествовати на манифестацији.

Иначе, највећа дечија манифестација у нашој земљи, "Србија у ритму Европе", биће одржана 19. јуна у Ћуприји, уз директан пренос на РТС. Ово је деци из Врбаса други пут да учествују у манифестацији, а након што су прошле године за партнера у такмичењу имали Републику Турску, ове године млади таленти из Врбаса имаће подршку Републике Финске.

Екипа Радио-телевизије Србије и „Србије у ритму Европе“, коју чине продуценти, сниматељи, педагози, психолози и професори већ дуже времена долазе у Врбас и припремају учеснике за наступ. Деца из Врбаса певаће на финском језику.

Циљ манифестације је подстицање, развијање, препознавање и очување младих талената у Србији, као и промоција интеркултуралности, толеранције, равноправности полова, поштовања људских права, различитости, сарадње и доживотног учења.

О победнику такмичења одлучује се гласањем општина, амбасада и гледалаца путем СМС порука. Гласаће се по евровизијском моделу, а у случају победе на такмичењу у Ћуприји, надметање у песми и игри "Србија у ритму Европе" 2017. године биће одржано у Врбасу.

Награда за победника је уплата у општински буџет 50 одсто прикупљених средстава од СМС гласања, а локалним самоуправама је остављена слобода да одлуче где ће усмерити добијени новац. Деца учесници посетиће државу која им је додељена за партнера.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"