Амбасадор Финске Иконен посетио Врбас

У оквиру пројекта "Србија у ритму Европе" данас је Врбас посетио амбасадор Републике Финске у Србији Перти Иконен. Он се сусрео са представницима локалне самоуправе и привредницима који послују у нашој општини, а затим и са изабраном децом која ће Врбас представљати на завршној манифестацији "Србија у ритму Европе", која се одржава 19. јуна у Ћуприји.

Добродошлицу представницима Амбасаде Финске, са којим су Врбас посетили и поједини привредници из ове државе, пожелео је Милан Глушац, заменик председника општине Врбас.

"Драги пријатељи, на данашњем сусрету желимо да се међусобно упознамо и разменимо искуства, да вам представимо наше могућности на разним пољима и успоставимо сарадњу, за коју, верујем, да може бити успешна. Драгоцена су нам и ваша искуства као земље која је више од 20 година у Европској унији и која свакодневно остварује фантастичне резултате. Наша је општина заинтересована да заједничким снагама осмишљавамо пројекте и аплицирамо код фондова Европске уније и тако помажемо нашој привреди и заједници. Имамо низ проблема и питања која треба да решавамо и ту нам је ваша помоћ драгоцена. Знамо да финску привреду краси иновативност, отвореност, одговорност, као и култура пословања и поверења, и убеђен сам да би и наши субјекти у евентуалној сарадњи одговорили на исти начин. Посебно хвала 'Србији у ритму Европе' која на најбољи начин доприноси упознавању и приближавању народа. Хвала Амбасади Финске и амбасадору Иконену на посети и надам се да ћемо у будућности кроз разне пројекте конкретизовати нашу сарадњу, на обострано задовољство", рекао је Глушац.

"Хвала 'Србији у ритму Европе' која нас је спојила да будемо партнери и окупила заједно овде. У Врбас смо довели снажан тим и представници наших фирми представиће вам своје компаније и оно што раде, а ја сам уверен да би неки од њих могли да се уклопе у пословни амбијент у Врбасу и оставре сарадњу са вашим компанијама. Они ће представити своје пословање у области пољопривреде, енергетске ефикасности и другим областима, и право је време да пословни људи успоставе прве контакте. Овде смо и да потврдимо подршку Финске Србији на путу европских интеграција", рекао је Иконен и подсетио да Финска троши највише новца у Европи за иновације и њени производи носе ознаку најквалитетнијих. Амбасадор је истакао да је посета Врбасу прилика и да се нешто ново научи и пожелео да нова познанства уроде плодном сарадњом у будућности.
   
Игор Карадаревић, директор манифестације "Србија у ритму Европе", истакао је да сарадња са општином Врбас траје већ две године. "Врбас су данас посетили искрени пријатељи деце Србије. Без деце нема будућности, а све што радимо, радимо за њих. Правило у Финској је да се подржи иновативност и то је једна од ствари које треба да учимо од Финаца. Радујем се што сам већ у првим контактима људи који представљају Врбас и Финску, видео снажну жељу за сарадњом, посебно код руководства локалне самоуправе, и надам се да ће први контакти прерасти у пословне и остати трајни", рекао је Карадаревић.

Након сусрета у Скупштини општине и састанка пословних људи Врбаса и Финске, за госте је организована посета АД "Сава Ковачевић" и Кондиторској индустрији "Медела". Амбасадор Иконен сусрео се и са децом која ће учествовати на манифестацији.

Иначе, највећа дечија манифестација у нашој земљи, "Србија у ритму Европе", биће одржана 19. јуна у Ћуприји, уз директан пренос на РТС. Ово је деци из Врбаса други пут да учествују у манифестацији, а након што су прошле године за партнера у такмичењу имали Републику Турску, ове године млади таленти из Врбаса имаће подршку Републике Финске.

Екипа Радио-телевизије Србије и „Србије у ритму Европе“, коју чине продуценти, сниматељи, педагози, психолози и професори већ дуже времена долазе у Врбас и припремају учеснике за наступ. Деца из Врбаса певаће на финском језику.

Циљ манифестације је подстицање, развијање, препознавање и очување младих талената у Србији, као и промоција интеркултуралности, толеранције, равноправности полова, поштовања људских права, различитости, сарадње и доживотног учења.

О победнику такмичења одлучује се гласањем општина, амбасада и гледалаца путем СМС порука. Гласаће се по евровизијском моделу, а у случају победе на такмичењу у Ћуприји, надметање у песми и игри "Србија у ритму Европе" 2017. године биће одржано у Врбасу.

Награда за победника је уплата у општински буџет 50 одсто прикупљених средстава од СМС гласања, а локалним самоуправама је остављена слобода да одлуче где ће усмерити добијени новац. Деца учесници посетиће државу која им је додељена за партнера.