Општина Врбас презентовала пројекат ЈПП у Бечу

На позив Европске банке за обнову и развој, делегација општине Врбас коју су чинили Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, Жељко Зечевић, енергетски менаџер КЕМ, и Игор Миловић, руководилац Одељења за комуналне и грађевинске послове, учествовала је на 11. Конференцији "Примери пројеката енергетске ефикасности и примери добре праксе", која је одржана у Бечу.

Конференцију је организовала "Energy Community", уз подршку ЕБРД-а и Светске банке, а општина Врбас је представила Пројекат јавно-приватног партнерства замене јавне расвете по ЕСЦО моделу. Инвестиција у овом пројекту враћа се искључиво кроз уштеду енергије и он је први успешно реализован пројекат такве врсте у овом делу Европе.

"Треба напоменути да је општина Врбас једина присуствовала конференцији у својству локалне самоуправе, што је, свакако, од великог значаја за нас. Замолио сам све релеватне чиниоце на овом скупу да имају у виду општину Врбас као могућег поузданог партнера, који се, у више наврата, доказао на разним пројектима. И убудуће желимо да сарађујемо и на другим пројектима, отворени смо за имплементацију нових технологија. Имамо жељу да кроз нова партнерства прикупимо нова знања, техничке и финансијске ресурсе, а све у циљу повећања квалитета живота наших суграђана", рекао је након конференције Глушац.

Глушац је у обраћању учесницима конференције истакао да је ново општинско руководство препознало значај енергетског менаџмента у вођењу локалне управе, као и квалитет и стручност инжењера који се баве овим питањем.

"Тимским радом и максималном подршком локалне самоуправе у реализацији пројеката енергетске ефикасности, Врбас је постао лидер у Србији на пољу енергетског менаџмента, а Канцеларија за енергетски менаџмент најопремљенија и најстручнија у земљи. Упознао сам присутне са резултатима вођења ове политике, као што су номинације за европску и светску награду за енергетску ефикасност у 2015. години, сертификација и имплементација ИСО 50001 стандарда, развијање сопственог софтвера за праћење енергетске потрошње јавних објеката ИСЕМ, улагање у пројекте енергетске оптимизације јавних објеката, пројекат замене јавне расвете у Бачком Добром Пољу, учешће у пројекту СЕЦО Швајцарског министарства финансија, као и низ иновативних пројеката као што је пројекат првог Zero energy објекта, вртића у Виноградима", рекао је Глушац.

Технички део пројекта и рад Канцеларије за енергетски менаџмент презентовао је Жељко Зечевић.

Честитке за остварено и презентовано на конференцији, делегацији општине Врбас упутио је председавајући Тоиво Милер из ЕБРД-а. Он је истакао да резултати општине Врбас у политици енергетског менаџмента могу послужити као пример добре праксе свим локалним самоуправама у Европи. Милер је, такође, позвао општину Врбас да помогне другим општинама земаља западног Балкана у реализацији пројеката енергетске ефикасности.

Уз општину Врбас, Републику Србију на конференцији у Бечу представљала је и делегација Министарства енергетике.