Опозиција тражи расписивање локалних избора

Врбаски локални одбори Покрета Доста је било, Двери, ДСС-а, ДС-а, Левице Србије, СДС-а и СРС-а покренули су иницијативу којом се тражи расписивање превремених локалних избора у општини Врбас.

У обраћању јавности, потписници иницијативе истакли су да због проблема у општини Врбас, "пре свега неспособности локалне власти да подстакне привредну активност у циљу отварања нових радних места, неспремности за реформу општинске управе и јавних предузећа, непоштовања права радника на исплату зарада, непоштовања права корисника комуналних услуга, нетранспарентног пословања, медијског мрака, нерада и пасивности водећих људи општине", једино решење јесте расписивање локалних избора.

"Актуелна власт - коалиција СНС-НС-ПС-СПО-СДПС-Русинска демократска партија и коалиција СПС-ЈС-ПУПС-СВМ-Удружење Крајишника, изгубила је легитимитет да управља општином Врбас", наведено је у захтеву.

"Иницијативом исказујемо револт због свега што се ради. Проблеми већ предуго трају и угрожени су грађани којим се крше права. У грејној сезони они су оштећени за више од 20 милиона динара, кроз лоше предузеће за превоз путника угрожени су становници села, два предузећа су угашена, немамо пренос седница СО. Оно што нас очекује још је теже, чекају нас озбиљни резови и ова власт нема капацитет за ваљане одлуке", рекао је Драган Стијеповић из СДС. Он је оценио и да је за Врбас неприхватљива криза у локалном парламенту, оличена у изостанку председника општине Кажића са седница СО и свакодневног посла, као и све чешћим "пукотинама" у коалицији између СНС и СПС, јер се догађа да СПС не гласа за одлуке које предлаже СНС.  

Гојко Перовић и Игор Канкараш, представници ДСС-а, говорили су о могућим намерним, дугогодишњим неправилностима у издавању месечних карата за услуге ЈП за превоз путника, чиме је, како кажу, фирма оштећена за стотине милиона динара. "Дно се окренуло и талог и муљ су исливали горе, спречен је доток кисеоника у воду и прети помор флоре и фауне. Забринути смо и зато потписујемо иницијативу, с намером да талог вратимо на место", рекао је Канкараш и додао да неспособна власт не може водити општину Врбас. "Близу смо да оставимо разлике по страни и можда станемо у један ред", рекао је он.

"Овде су се скупили људи који ће се трудити да се направи што мања штета док се не промени власт. Нико није у заблуди да ће само одлазак ове гарнитуре решити проблеме, биће потребан тежак рад квалитетних људи да би се зауставио стрмоглави пад", рекао је Перовић.

Према речима Јована Радовића из Покрета ДЈБ, начин на који се доносе одлуке у општини Врбас, стање у јавним предузећима и други евидентни проблеми, уз стално одлагање реформи, воде град и општину у пропаст. "Једино решење је расписивање избора, да се измеримо и погледамо резултате. То не сме да се одуговлачи и свака странка имаће своје акције да би дошли до избора. Грађани немају увид шта се дешава у локалној самоуправи, како се доносе одлуке, и медијски мрак је велики проблем", рекао је Радовић.

Александар Станојковић из ДС оценио да локална власт у Врбасу за "скоро пун мандат није урадила ништа за град и села, чак је и зауставила неке пре започете пројекте".