Породилиште ОБВ добило апарат за проверу слуха

Посетом породилишту у Општој болници у Врбасу успешно је настављена хуманитарна акција "Блиц фондације" - “Срце за децу”, чији је циљ да се свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за рано дијагностиковање евентуалног оштећења слуха код новорођенчади. Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер је РТС.

Вршиоцу дужности начелника гинекологије и акушерства са неонатологијом, др Дражену Тимотијевићу, донацију су уручили Велимир Перовић, уредник акције "Срце за децу" "Блиц фондације", и Ирина Ивић, новинарка и водитељ Јутарњег програма Радио телевизије Србије и емисије "Културни Дневник".

"Циљ ове акције 'Блиц фондације', чији је покровитељ Министарство здравља а медијски партнер РТС, је да се за свих 56 породилишта у Србији обезбеде апарати за проверу слуха код беба и да неонатални скрининг буде обавезан. Без апарата за отоакустичку емисију није могуће на време открити да дете има проблем са слухом. У развијеним земљама, где је рани скрининг слуха обавезан, оштећење слуха не представља хендикеп јер ако се на време крене са рехабилитацијом дете до поласка у школу може сасвим правилно да развије говор и интелект", рекао је приликом уручивања апарата Велимир Перовић, уредник акције "Срце за децу". 

У Врбасу свет угледа око 650 беба годишње, а ово породилиште је једно од четири које је и пре акције "Блиц фондације" имало апарат за отоакустичку емисију. Захваливши се на вредној донацији др Тимотијевић је истакао да и поред тога што је Општа болница поседује апарат за неонатални скрининг слуха већ шест година, набављен уз помоћ локалне самоуправе, опремање најсавременијим апаратом представља нови важан искорак у раду. "Утолико је значајније што управо апаратом најновије генерације осавремењујемо и подижемо ову здравствену услугу на виши ниво. Сваки правовремено откривени случај оштећења слуха код новорођенчади омогућава и правовремену примену терапије, развој говора и социјализацију – односно нормалан живот детета. Најискреније се захваљујем 'Блиц фондацији' и истичем да Србија заиста има слуха за нашу децу", рекао је др Тимотијевић.

Прва беба којој је прегледан слух новим апаратом је дечак Владо.

Ирина Ивић, новинарка РТС-а, уварена је да је национална хуманитарна акција "Срце за децу" већ остварила примарни циљ, "а то је едукација наших грађана о изузетној важности неонаталне дијагностике слуха. "Круна акције је што су заједничким напорима 'Блиц фондације', РТС-а и грађана Србије, прикупљена средства за набавку потребног броја апарата за скрининг слуха новорођенчади, за сва породилишта Србије. Апарати које уручујемо у Врбасу, а данас нешто раније и у Бачкој Тополи,  много ће значити родитељима који ће од сада моћи да рачунају и на ову здравствену проверу њихове бебе у првим данима живота. Верујем да ће приликом будућих прегледа бити све у реду, да ће сви ови малишани без потешкоћа уживати у звуцима и сликама цртаних филмова и других дечјих програма на телевизији, у позоришту, биоскопу", казала је Ирина Ивић.

"Блиц фондација" је у протекле три и по године реализовала више од 150 хуманитарних акција.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"