Градоначелник Свидњика у посети Врбасу

Делегација словачког града Свидњика, предвођена градоначелником Јаном Холодњаком, поново је ових дана у посети Врбасу, граду побратиму. За госте из Словачке пријем је данас организовао Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, и сусрет дугогодишњих пријатеља искоришћен је за учвршћивање односа два града и отварање нових могућности партнерства.

"Пријатељски односи Свидњика и Врбаса дуги су десетак година и потврда су добрих односа Словачке и Србије. Први наши контакти успостављени су у области културе, и ту си и најинтезивнији, али сваки сусрет користимо као прилику да активирамо и односе у области туризма, привреде, спорта. Једна од тема о којој смо разговарали је и могућност заједничког наступа пред фондовима Европске уније са разним развојним пројектима. Неке од њих разматрамо и размишљамо о могућим партнерима, посебно користећи искуство које смо стекли кроз пројекте јавно-приватног партнерства и кредитирање по ЕСЦО моделу. Имамо бројне сертификате, важне за испуњавање многих услова, и верујем да општина Врбас може бити поуздан партнер у спровођењу разних пројеката", рекао је овом приликом Глушац и додао да су гости из Свидњика показали интересовање за садржаје и понуду Центра за физичку културу и могућности доласка и боравка у овом комплексу.

Пријему су присуствовали и два члана градске владе Свидњика, као и Славко Рац, председник Националног савета Русина у Србији, и Сергеј Тамаш, директор Завода за културу војвођанских Русина.

Приликом овог сусрета начелно је договорено да представници општине Врбас учествују на великој мађународној конференцији о обновљивим изворима енергије, коју ће ускоро организовати Свидњик. Биће ово прилика да се у Словачкој презентују активности Канцеларије за енергетски менаџмент и пројекти који се спроводе у овој области.

"Један од договора односи се на организовање заједничке ликовне колоније. Свидњик је део Еуро-карпатског региона, простора који повезује Словачку, Украјину и Мађарску, и покренута је иницијатива да се у колонију укључе и ликовни ствараоци са ових простора. Такође, ова два града снажно повезују Русини који вековима живе у њима, a подршка која активностима заједнице и Културно-просветног друштва 'Карпати' стиже од локалне самоуправе, на високом је нивоу. То знају и гости из Свидњика и желе да дају и свој допринос оснаживању тих односа. У периоду пред нама све ће бити детаљно договорено и задатак нам је да све пројекте изведемо до краја, на задовољство становника оба града", рекао је након пријема Тамаш.