Регенерисана три бунара

У циљу обезбеђивања стабилнијег водоснабдевања, екипе Пословне јединице "Водовод и канализација“ Јавног комуналног предузећа "Комуналац" извршиле су регенерацију три бунара на водозахвату.

„Претходне године регенерисана су четири дубока и два плитка бунара. Очекујемо рационалније и економичније каптирање воде из издани, што је неопходно за одрживост несметаног водоснабдевања општине", саопштио је Мирослав Фејса, руководилац ПЈ "Водовод и канализација".

Обављена је и ликвидација пет бунара у Врбасу и два у Савином Селу како би се отклонила свака могућност загађења изворишта. "Вода као сировина не може да се пореди с другим намирницама. Природни ресурс се мора очувати и рационално користити како би га било и за наредне генерације", рекао је Фејса.

Из ове ПЈ је саопштено да је "аутоматизацијом водозахвата и реализацијом мера енергетске ефикасности, остварена велика финансијска уштеда и постигнут видан напредак у пословању".

"Оно што врбаски водовод издваја од осталих фабрика које пружају услуге водоснабдевања, јесте систем даљинског надзора који представља мониторинг и управљање комплетном инфраструктуром. У последње две године извршене су аутоматизације водозахвата и фекално црпних станица, компензација реактивне енергије, уградња енергетски ефикасних центрифугалних, бунарских и фекалних пумпи. Такође, креиран је и софтвер за мерење енергетске ефикасности. Постигнути резултати указују да је однос испоручене воде и утрошене електричне енергије мањи за 20 одсто", наводи се у саопштењу ПЈ "Водовод и канализација".