Пријава детата од сада могућа и у Породилишту

Од пре неколико дана родитељи имају могућност пријаве имена детета, пријаве пребивалишта и пријаве на здравствено осигурање у Породилишту Опште болнице Врбас, саопштено је из ове здравствене установе.

Нови модел није обавезујући па родитељи могу да се одлуче и за досадашњи начин обављања појединих или свих управних процедура код надлежних органа, на њиховим локацијама. Пријава личног имена, пријава пребивалишта и пријава на здравствено осигурање у здравственој установи су за родитеље право а не обавеза.

Јединствено управно место за родитеље новорођеног детета

Од априла 2016. године у Републици Србији, а крајем јуна и у ОБВ примењује се нови систем управних поступака везаних за рођење детета. Суштина промена је у томе да родитељи могу да одреде лично име детета, пријаве пребивалиште детета и пријаве дете ради здравственог осигурања за време боравка у здравственој установи и без одласка код матичара уписаће се и држављанство детета. Родитељи ће све административне обавезе везане за упис детета у Матичну књигу рођених (укључујући одређивање личног имена), пријаву пребивалишта детета и пријаву детета на здравствено осигурање моћи да обаве у здравственој установи, без попуњавања формулара и бесплатно. Ради се о увођењу „јединственог управног места” за обављање административних процедура, како би се родитељима новорођене бебе уштедели време и новац. Принцип обављања управних услуга по принципу јединственог управног места или „све на једном месту” („оне-стоп схоп”) следи савремене трендове у јавним управама земаља чланица ЕУ.



Принцип јединственог управног места не утиче на надлежности органа за обављање појединих поступака. Матичари у општинским и градским управама и даље су надлежни за упис чињеница у Матичну књигу, полицијске управе за регистрацију пребивалишта, Централни регистар обавезног социјалног осигурања (ЦРОСО) за упис детета у регистар, Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) за издавање картице здравственог осигурања и Републички завод за статистику (РЗС) за обрађивање статистичких података. Здравствена установа, у функцији јединственог управног места, преузима податке и поднеске од родитеља и прослеђује их електронским путем преко Портала еУправа надлежним органима, који након тога спроводе поступке. Овлашћена лица у здравственим установама олакшавају и подижу квалитет управних услуга за родитеље, али не преузимају надлежности и одговорности општинских и градских управа, МУП-а, ЦРОСО-а, РФЗО-а и РЗС-а. Ипак, овлашћена лица морају бити упозната са одређеним питањима везанима за Матичне књиге, регистар пребивалишта и здравствено осигурање како би могла да преузму податке на ефикасан и професионалан начин и саветују родитеље у поступку подношења пријава.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"