Успешно завршена акција "Подржимо породицу – Гучево 2016"

Деца са посебним потребама и њихови родитељи, укључени у велику акцију "Подржимо породицу – Гучево 2016", коју је организовало Удружење "Мултиарт", вратила су се из познатог одмаралишта задовољна пријемом и програмом који је за њих посебно осмишљен, а највише постигнутим резултатима у развоју и савладавању вештина, оствареним током боравка .

"Поносни смо на људе који су учествовали у организацији и реализацији програма и верујемо да смо спремни за још веће изазове. Посебно смо поносни на наше мале другаре који су доказали да могу много више од очекиваног, наравно уколико им се пружи прилика", прва је оцена вредних активиста "Мултиарта"

"Камп је као и прошле године организован у одмаралишту 'Видиковац' на Гучеву. Група је ове године била нешто већа у односу на претходну, нехомогенија по питању дијагноза, али то није представљало проблем. У групи смо имали децу са аутизмом, церебралном парализом, Дауновим синдромом, хиперкинектичким поремећајем пажње и осталим облицима инвалидитета. Са нама је боравила и мања група штићеника Удружења МНРО, уз надзор Александре Бајић и Љиљане Милић. Акценат смо ставили на спортско моторичке активности, у готово идеалним условима на надморској висини од 600 метара, уз обиље реквизита. Професорка физичког васпитања Сузана Митровић је организовала прилагођен програм вежби по групама. Укупно је организовано пет тренинг активности по групи, и две тренинг активности на базену у Лозници. Активност у одмаралишту се вршила једном дневно у трајању од 60 минута по групи, док је боравак на базену трајао око три часа. Деца су била више него сјајна, било је и веома захтевних вежби, али је од великог значаја што већи део програма може да се изводи и у кућним условима. Деца која су редовно похађала школу спорта Удружења 'Мултиарт' под називом „Можемо“, практично су у стању да изводе вежбе предвиђене за њихове вршњаке који немају никакав проблем. У рад је унет нови дух, беспрекорна дисциплина, уз бескрајну љубав и то је овогодишњи камп учинило додатно посебним и квалитетним", описао је боравак на кампу Борис Бијеловић, један од организатора ове акције и активиста "Мултиарта".

За vrbas.net Бијеловић је истакао да је од примарног значаја било присуство бројних стручњака са којим су се деца и родитељи састајали свакога дана.

"Као и прошле године, присутна је била наша драга пријатељица Мирјана Јурчић, отворена и доступна увек за све. Она је запослена у Специјалној болници за хипербаричну медицину – ЦХМ Београд, и имали смо прилике да још једном чујемо о терапијама хипербаричном оксигенацијом, начин како се укључити, али и резултате који су постигнути, како код деце из Врбаса, тако уопште од како програм траје. Маме су имале прилике да свакодневно разговарају и посаветују се дефектологом са тридесетогодишњим искуством, и то из установе која поседује највећу базу деце са инвалидитетом у региону. Такође, психолози Дарја Радовић и Маја Петровић реализовале су радионицу са родитељима под називом 'Стратегије афективне регулације у релацији између негативних животних догађаја и психолошке адаптације'. Првог дана се говорило о стратегији емоционалне регулације, а другог дана о протективним факторима и факторима ризика. На кампу смо говорили и о хипотерапији, њеним бенефитима и могућностима реализације", рекао је Бијеловић.

Према његовим речима, начелница Одељења за друштвене делатности општине Врбас Мира Недић презентовала је на кампу информатор намењен родитељима деце са сметњама у развоју - "Права и повластице деце са сметњама у развоју", као и информатор намењен родитељима деце са сметњама у развоју Средње стручне школе "4. јули". Пројекат "Оснаживање капацитета интересорних комисија (ИРК) за пружање додатне подршке деци за укључивање у рани развој и образовање" презентовале су заједно Мира Недић и Маја Куч, чланица Општинске интересорне комисије.

"Недеља је била предвиђена за посету манастиру Троноша, место за које смо посебно везани. Дочекао нас је љубазни домаћин свештеник Борко Петровић, који је после Литургије читао нашим другарима молитву за здравље. У беседи присутнима, говорио је о родитељском подвижништву, о породици, љубави, одрицању, о значају људи који раде са децом са инвалидитетом. Поклонили смо се Светом Пантелејмону исцелитељу, кога Удружење 'Мултиарт' слави као славу, а чији се део моштију налази у манастиру Троноша", рекао је Бијеловић.

"Недеља вече била је резервисана за журку, додељене су дипломе и медаље нашим малим другарима. Неки од њих нису могли целу ноћ да се одвоје од медаља и спавали су са њима. У понедељак смо се вратили кући са великим осмехом на лицу, осмехом који доказује да и у оваквим финансијским околностима могу да се реализују програми попут нашег кампа", истакао је Бијеловић.

Удружење "Мултиарт" нема сталне приходе, а за овај програм је кроз конкурс општине Врбас обезбедило 150.000 динара. Прикупљање преосталог износа прерасло је у ширу друштвену акцију. Фудбалски савез Србије је определио средства кроз пројекат 'Полиција у локалној заједници', а после иницијативе коју је покренуо професор Дејан Обренов, укључиле су се и ССШ "4. јули", Гимназија "Жарко Зрењанин", ОШ "Светозар Милетић", ОШ "Петар Петровић Његош" и ОШ "Бранко Радичевић" Савино Село. Од привредних субјеката у обезбеђивање финансијске подршке укључили су се "Инсталатер плус" Врбас, "Шарчевић доо" Врбас, ПП "Сава Ковачевић" Врбас, "Савацоп" Нови Сад, "Стандард" Врбас и Удружење спортских риболоваца Врбас, што је било довољно да се цео програм реализује у потпуности.

"Захваљујемо се Центру за физичку културу и Пливачком клубу Врбас на реквизитима које су нам уступили, као и предузећима СЗР 'Браћа Попов' Врбас – Пепи Флипс и 'БАХУС' доо Стрижа Параћин – Сокић на ексић, на донацији у производима. Овом приликом желимо да се захвалимо свима који су се укључили у акцију подршке на било који начин, када се виде резултати знајте, драги пријатељи, да сте учинили изузетно велико и добро дело. И на крају, желимо јавно да се захвалимо Владимиру Матићу, власнику одмаралишта 'Видиковац' на стрпљењу и љубазности, на излажењу у сусрет у свим сегментима који су за нас били важни, на разумевању специфичности група деце са инвалидитетом. Немамо ми некакве посебне захтеве већ је потребна једна доза еластичности да се у тренутку програм мења или импровизује, јер околности могу да се промене више пута у току дана. Међутим, у Видиковцу се наилази на бескрајну пажњу, љубазност, а запослени увек имају осмех на лицу. Тај осмех је важнији део комуникације код наших малених другара и зато се са људима из Видиковца тако добро разумемо. Као такви, ови сјајни угоститељи заслужују све похвале, a ми им од срца желимо добро здравље и велики пословни успех", рекао је Бијеловић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"