Радници ЈП "Врбас" поново на улици

Sastanak rukovodioca sindikata JP "Vrbas" i predsednika i zamenika predsednika opštine Vrbas

Незадовољни што им се и даље дугује десет зарада а крај агонији предузећа се не назире, радници ЈП за превоз путника "Врбас" поново су се данас окупили испред зграде општине Врбас. Они су на главну градску улицу паркирали десетак аутобуса, не заустављајући саобраћај, али су и запретили да ће блокирати рад предузећа и зауставити све линије ако им не буде исплаћен део зараде.

Синдикални руководиоци састали су се затим са Миланом Глушцем и Ненадом Велицким, председником и замеником председника општине Врбас, као и са Сашом Ковачевићем, новим директором овог предузећа, и разговарали о могућим решењима за излазак из незапамћеме кризе у неком од врбаских јавних предузећа.

"Наши потези нису имали ефекта, за општину Врбас је изгледа једино важно да се окрећу точкови. Ми немамо више где, на нас нико не окрећу главу и предлажем да радикализујемо протесте. Претходни протест имали смо 14. јула, али наши захтеви нису испуњени. Овом акцијом и оним које планирамо за даље, покушаћемо да приморамо општинско руководство да нам исплате бар део зараде. прошле недеље пребацили су нам само 800.000 динара, док је једна установа добила 4,5 милиона динара", рекао је један од синдикалних руководиоца у ЈП "Врбас".

Након састанка, нови председник општине Глушац рекао је да је локална самоуправа измирала сва дуговања према предузећу. "Прошле недеље смо покушали да им обезбедимо новац за плату, али је НИС, као један од највећих поварилаца, блокирао рачун и 'скинуо' новац са њега. Данас смо разговарали о могућностима проналаска стратешког партнера, али постоји проблем временског ограничења, јер како трагати за партнером или ући у план реорганизације када се радницима дугује толико плата. Хвала радницима за исказану добру вољу да уђемо у још једно трагање за најбољим решењем за проблеме овог предузећа", рекао је након састанка Глушац. Он је за четвртак најавио нови састанак са радницима ЈП "Врбас", као и поновно обраћање надлежним министарствима и секретаријатима у потрази за прихватљивим решењима.

Као мали вид помоћи радницима који не примају плате, на састанку је договорено да им одмах буде уплаћена надокнада за путне трошкове за све заостале месеце, а да се о зарадама поново разговара у четвртак.

Разлоге за незадовољство, како сам каже, разуме и нови директор Саша Ковачевић, који сматра да је за излазак из кризе неопходно заједничко деловање и добра воља свих запослених у предузећу и локалној самоуправи.

"Разумем захтеве радника. Да би средства из општине усмерили ка радницима потребно је средимо базу по питању организације, реда, рада и дисциплине. Свако ће сносити одговорност за свој део посла и радиће се професионално. Оваквим начином рада даље се не може", истакао је Ковачевић и додао да општина Врбас редовно сервисира све обавезе.

Он је, како тврди, претходних дана највише времена провео у разговорима са највећим повериоцима предузећа, добављачима горива и делова, и најавио пролонгирање њихових потраживања. Испоруке горива из НИС-а биће на дневном нивоу, у разумним количинима, како би се рационално пословало. Управо због тога, према његовим речима, укинуто је чак девет картица за набавку горива и тренутно је у функцији само једна.

"Добра воља да се иде у стратешко партнерство постоји, али је потребно време. Примарни је циљ како преживети до тада, обезбедити грађанима редовне услуге а запосленима плате, и то је огроман посао. Стигао сам у фирму са најискренијим намерама, да радимо и привређујемо, да дижемо систем, и очекујем одговорно понашање и свих других у њој", рекао је Ковачевић.

Он је искористио прилику и демантовао прошле недеље објављену информацију да је у првим данима свог мандата, један од малих пословних простора на аутобуској станици издао у закуп свом рођеном брату. "Мој рођени брат никада није био у Врбасу и ова тврдња није тачна. Ако већ нешто објављујемо, ред је да то буде истина", рекао је Ковачевић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"