Депонија мора бити уређена

Konferenciji za medije - Radomir Čurović, direktor JKP Komunalac

Радомир Чуровић, директор ЈКП "Комуналац", саопштио је на конференцији за медије да ће у скорој будућности један од најважнијих задатака у пословању предузећа бити уређење градске депоније. Према његовим речима, за то ће бити потребно да депонија пређе у надлежност овог предузећа, а не да, као што је сада на снази, нема јасно одређеног управљача.

"На градску депонију у Врбасу годинама се неконтролисано износе све врсте смећа, чак и из суседних места. У последње три године урадили смо легализацију депоније, укњижили је, али и даље нисмо једини управљачи овим простором. За потпуно преузимање депоније било би потребно да простор инфраструктурно опремимо, оградимо, ставимо под видео надзор, изградимо приступни пут и вагу, што је озбиљно улагање. Планом је предвиђено да Врбас има рециоклажни центар, а да отпад који не успе да рециклира одлаже на депонију у Новом Саду, што нас може прилично коштати, па је потребно добро осмислити и уредити место за одлагање отпада", рекао је Чуровић.

У намери да уреди простор, "Комуналац" је у једном тренутку почео и са прекривањем и орошавањем депоније земљом са бушотина Нафтне индустрије Србије, али овај посао је обустављен.

"Покренута је више политичка прича и одређени лобији су нас истиснули из тог посла. Покривањем депоније остваривали смо и зараду, али је све обустављено због пријава које никада нису процесуиране, јер у послу није било незаконитих радњи. Посао је завршио у Јагодини која је од свега зарадила 40 милиона динара", рекао је Чуровић.

Он је саопштио да су у току разговори са руководством Фабрике цемента у Беочину око преузимања дела отпада за потребе производње у њој. "Врши се анализа енергетске вредности отпада и да ли одговара потребама ФЦБ. Ослобађањем од једне количине отпада добили би простор за подизање рециклажног центра, што је за нас веома важно. У противном, били би приморани да сами организујемо премештање отпада у оквиру депоније и прављење простора за рециклажни центар", рекао је Чуровић.