Млади из Холандије уређују школу и вртић у Куцури

Више од 20 младих волонтера из Холандије ових дана уређује школу и вртић у Куцури. Ове вредне људе организовала је Еванђеоска црква из овог места и усмерила њихову, више пута потврђену, неисцрпну енергију у акцију од које ће цела заједница имати корист.

Поред Куцуре, Холанђани су ангажовани и у акцијама у Змајеву, Ђурђеви и на Косанчићу.

"У фебруару смо посетили град Аудвајланд на обалама Северног мора, одакле стижу ови млади људи. Посетили смо њихову заједницу и цркву и представили наш рад и пројекте планиране за ову годину. Ђакони тамошње цркве подржали су наш пројекат и послали младе. У Куцури се крече ходници школе, док се у вртићу осликавају мурали на зидовима око објекта. У Змајеву млади помажу једној породици да им се озида кућа, а на Косанчићу ће поставити омање игралиште и уредити аутобуско стајалиште", рекао је Александар Суботин, свештеник Еванђеоске цркве из Куцуре.

Волонтери су сами обезбедили новац за долазак у Србију и смештај, као и средства потребна за обављање радова. "Дошли смо да помогнемо. Данас кречимо школу, а наредних дана радићемо и друге послове", рекла је Елса, једна од волонтерки. 

Младе из Холандије обишла је и Ксенија Бенце, помоћница председника општине Врбас, која је искористила прилику и њима и свештенику Суботину исказала дубоку захвалност за све што су учинили за општину Врбас. "Драго нам је што ће се побољшати услови за боравак деце у предшколској установи и основној школи у Куцури, јер ће их нови амбијент сигурно мотовисати и учинити да се осећају пријатније. Без активности свештенка Суботина и волонтера многе ствари остале би несређене или незавршене", истакла је Бенце.

Славица Бајор, директорка ОШ "Братство-јединство", изразила је велико задовољство због успешне, већ осмогодишње сарадње са Еванђеоском црквом. "Кад год су у могућности, они обезбеђују донације и доводе нам волонтере који уређују школске ходнике, учионице или фасаду. Прошле године опремили су нам летњу учионицу са летњиковцем, клупама и столовима, док је једна група финансирала нови видео надзор“, рекла је Бајор.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"