Млади из Холандије уређују школу и вртић у Куцури

Више од 20 младих волонтера из Холандије ових дана уређује школу и вртић у Куцури. Ове вредне људе организовала је Еванђеоска црква из овог места и усмерила њихову, више пута потврђену, неисцрпну енергију у акцију од које ће цела заједница имати корист.

Поред Куцуре, Холанђани су ангажовани и у акцијама у Змајеву, Ђурђеви и на Косанчићу.

"У фебруару смо посетили град Аудвајланд на обалама Северног мора, одакле стижу ови млади људи. Посетили смо њихову заједницу и цркву и представили наш рад и пројекте планиране за ову годину. Ђакони тамошње цркве подржали су наш пројекат и послали младе. У Куцури се крече ходници школе, док се у вртићу осликавају мурали на зидовима око објекта. У Змајеву млади помажу једној породици да им се озида кућа, а на Косанчићу ће поставити омање игралиште и уредити аутобуско стајалиште", рекао је Александар Суботин, свештеник Еванђеоске цркве из Куцуре.

Волонтери су сами обезбедили новац за долазак у Србију и смештај, као и средства потребна за обављање радова. "Дошли смо да помогнемо. Данас кречимо школу, а наредних дана радићемо и друге послове", рекла је Елса, једна од волонтерки. 

Младе из Холандије обишла је и Ксенија Бенце, помоћница председника општине Врбас, која је искористила прилику и њима и свештенику Суботину исказала дубоку захвалност за све што су учинили за општину Врбас. "Драго нам је што ће се побољшати услови за боравак деце у предшколској установи и основној школи у Куцури, јер ће их нови амбијент сигурно мотовисати и учинити да се осећају пријатније. Без активности свештенка Суботина и волонтера многе ствари остале би несређене или незавршене", истакла је Бенце.

Славица Бајор, директорка ОШ "Братство-јединство", изразила је велико задовољство због успешне, већ осмогодишње сарадње са Еванђеоском црквом. "Кад год су у могућности, они обезбеђују донације и доводе нам волонтере који уређују школске ходнике, учионице или фасаду. Прошле године опремили су нам летњу учионицу са летњиковцем, клупама и столовима, док је једна група финансирала нови видео надзор“, рекла је Бајор.