Почела градња игралишта за децу са посебним потребама

Након што су Милан Глушац, председник општине Врбас, и Мехмет Бајрак, координатор Агенција за међународни развој и сарадњу Републике Турске - ТИКА, потписали Протокол о донацији за изградњу дечијег игралишта за децу са посебним потребама у парку код Аутобске станице у Врбасу, данас су започели грађевински радови на изградњи овог простора за децу.

"Ова племенита донација Републике Турске и њене агенције ТИКА, резултат је успешне пословне и културне сарадње коју је општина Врбас остварила у задњих годину дана са Амбасадом Турске у Београду. Ово је леп почетак реализације заједничких пројеката, а надамо се да ће сарадња ускоро бити настављена и у другим још важнијим областима, мада је свака област важна. Представници Амбасаде Турске су исказали спремност за помоћ у проналажењу потенцијалних инвеститора за улагање у прехрамбену и текстилну индустрију, као и за изградњу логистичког центра за турске аутопревознике у близини ауто-пута Е-75, на територији општине Врбас", рекао је приликом почетка радова Милан Глушац, председник општине Врбас.

Укупна вредност ове инвестиције износи 8.254.450 динара и реализоваће се у две фазе. У првој фази биће урађене подлоге за игралишта, приступне стазе и парковска ЛЕД расвета. Вредност радова прве фазе износи 4.578.683 динара. Друга фаза обухвата набавку и уградњу мобилијара и креће одмах након завршетка прве фазе. Вредност радова у другој фази износи 3.675.767 динара.

"Инвестиција обухвата изградњу дечијег игралишта за децу са посебним потребама, са мобилијаром који је предвиђен и стандардизован за ове потребе: комбиновани елемент, љуљашку 'гнездо' и вртешку 'сепаре'. Такође, овај део игралишта садржаће и фитнес справе за децу: симулатор јахања, симулатор њихања, симулатор ходања, твистер и велики точак, који служе за развој моторичких способности код деце. Справе ће бити постављене на сигурносну гумену подлогу површине 230м2. Други део игралишта садржаће типски мобилијар за децу који је урађен по нашим безбедносним стандардима СРПС 1176 и то: мултифункционалну пењалицу, тобоган, љуљашке и клацкалице. Овај део игралипта биће оивичен сигурносним гуменим ивичњацима, док ће подлога бити урађена од испраног шљунка, гранулације 4-8мм на, постељици од песка. Површина овог дела игралишта износиће 182м2", саопштио је Игор Миловић, начелник Одељења за комуналне и грађевинске послове Општинске управе Врбас.

Инвестиција ће бити довољна и за изградњу украсне парковске ЛЕД расвете око игралишта и дуж стаза, као и приступне стазе дужине око 100 метара и ширине 2,20м, а које ће бити урађене од пресованих бехатон плоча у боји. Дуж стаза и око игралишта биће постављено и 20 парковских клупа. Након завршетка радова општина Врбас инвестираће радове за додатно оплемењивање овог парка са украсним растињем, а биће и засађена "зелена ограда" око парка.

Пројектно-техничку документацију обезбедила је општина Врбас, а стручни надзор радова вршиће Одељење за комуналне и грађевинске послове. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"