Школе у програму едукације првака о саобраћајним прописима

Поводом почетка нове школске године, општина Врбас и Савет за безбедност саобраћаја обезбедили су уџбенике и радне свеске посвећене безбедности у саобраћају за све ђаке прваке и учитеље. Сви прваци добиће радне свеске а учитељи основних школа приручнике о томе како на најбољи начин упутити децу у саобраћајне прописе. За прваке су обезбеђене и флуоросцентне траке да би били лакше уочљиви на пешачким прелазима и путевима.

"Локална самоуправа и Савет за безбедност саобраћаја, у координацији са Полицијском станицом Врбас, покушавају да скрену пажњу јавности, посебно родитељима ученика и њима самима, на опасности које вребају у саобраћају и на неопходност унапређења безбедности, посебно најмлађих. Ближи се почетак школске године и желимо да наше прваке и све друге ученике на сигуран начин укључимо у саобраћај, да им пут од куће до школе не представља ризик већ да се њиме крећу сигурни, са знањем о саобраћајним правилима", рекао је приликом уручивања поклона Милан Глушац, председник општине Врбас.

Ова прилика искоришћена је и да се Полицијској станици уручи најсавременија, вредна опрема за вршење увиђаја при саобраћајним незгодама. "Уз едукацију, за унапређивање квалитета рада Одељења саобраћајне полиције Полицијске станице Врбас неопходно је стално издвајање новца за куповину опреме. Уколико желимо ефикасан рад службеника ПС, морамо помоћи на све могуће начине а један од најважнијих је и стално опремање служби. То чинимо у циљу веће безбедности свих грађана општине Врбас", рекао је Глушац.

Горан Пејовић, члан Савета за безбедност саобраћаја, најавио је скоро усвајање Стратегије безбедности саобраћаја у општини Врбас, најзначајнијег документа који ће дефинисати све смернице деловања у овој области. "Безбедност у саобраћају обухвата читаво друштво, а један од важнијих фактора је школа. Деца се прво уче да заштите себе од других, а после штите друге од себе, када седну за волан. Тема безбедности саобраћаја добиће већи значај у будућности у наставном програму, али ми не желимо чекати до тада и желимо да то већ сада створимо на нивоу наше општине. Ове књиге и служе едукацији учитеља, уче их како предавати овај 'предмет', док радни листови служе учењу првака", рекао је Пејовић.

Представници локалне самоуправе, Полицијске станице Врбас и директори основних школа сложили су се да би било веома корисно да на почетку школске године, на првим родитељским састанцима, буду присутни и саобраћајни полицијаци, како би се ова тема приближила родитељима и јасно им се указао значај васпитања деце у области саобраћаја и важност правовременог усвајања прописа и стандарда понашања.

Страхиња Ђурачић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПС Врбас, предложио је да се сви заинтересовани за ову тему активније укључе у организовање школских саобраћајних патрола, које би дежурале крај основних школа током целе године, а не само на почетку наставе. "Тај правилник је усвојен још претпрошле године али је одзив за формирање школских саобраћајних патрола био лош. Зато смо се договорили са председником општине и са председницима савета месних заједница да покушамо да ове патроле формирамо са људима који раде пре месним заједницама. Они би прошли одговарајуће едукације а затим патролирали крај школа у општини", рекао је Ђурачић.

У име Полицијске станице Врбас на сталној подршци и обезбеђеној опреми, захвалио се Владо Глођовић, начелник ПС. Он је подсетио да је током пролећа, и окивру пројекта "Полиција у локалној заједници", у ком партиципира и Врбас, вршена едукација предшколаца, али да је тај процес потребно наставити у континуитету, јер се само тако стиже до боље безбедности.