Нова правила при надокнади штете од уједа паса

Општинска управа Врбас представила је данас измењени Правилник о поступку и начину решавања захтева грађана за накнаду штете коју проузрокују пси луталице, чије је формулисање мотивисано жењом да се спрече злоупотребе приликом подношења захтева за накнаду штете због уједа. Нови Правилник усвојило је Општинско веће 25. августа.

"Циљ новог Правилника је да се смањи број судских поступака који се воде пред Општинским судом и да се на тај начин смање трошкови. Трошкови су веома велики и за накнаду штете се издвајају значајна средства из општинског буџета”, рекла је Мирна Пароци, јавни правобранилац.

Када је у питању накнада штете због уједа паса, уз захтеве је потребно доставити личну карту на увид, записнике Оделења за инспекцијске послове, записник Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду, као и комплетну медицинску документацију. "Важно је напоменути да ће комисија коју ће председник општине образовати у року од осам дана од ступања на снагу овог правилника, морати да донесе одлуку да ли прихвата поднети захтев за накнаду штете у року од 15 дана од дана подношења захтева. Такође, новина је да је прописана висина накнаде штете у износу до 70.000 динара за одрасле особе и до 90.000 динара када су у питању малолетници, што је донекле у складу са досадашњом судском праксом”, рекла је Пароци. Она је додала да износи до сада нису били прописани а да су новим Правилником дата већа овлашћења Комисији.

"Због ограничења у погледу новчаног износа често се дешавало да грађани нису прихватали вансудска поравнања. У 2015. години се у Јавном правобранилаштву водио 71 судски спор због уједа паса луталица, међу којима су заостали предмети из предходних година. У просеку, годишње имамо између 40 и 50 предмета у вези са уједима паса луталица. Само у претходној години из општинског буџета је издвојено 6,6 милиона динара за накнаду штете због уједа паса луталица, а са позиције ЈАЗИП-а 4,6 милиона динара", рекла је Пароци.

Уз јавног правобраниоца, састанку су присуствовали Милош Рогановић, руководилац Оделења за инспекцијске послове, Владо Глођовић, начелник ПС Врбас, и Марко Ђурковић, директор ЈАЗИП-а.

Према речима Влада Глођовића, начелника ПС Врбас, у наредном период ПС Врбас ће бити укључена у истрагу у случајевима када се сумња на злоупотрбу пријаве за ујед пса. "Постоје фингирани случајеви и ми ћемо спроводити истрагу када постоје сумње да се ради о њима, у сарадњи са локалним тужилаштвом. Све ово предвиђено је новим Правилником. До сада нисмо вршили истрагу овим поводом нити смо имали пријаве ове врсте", рекао је Глођовић.