Општина Врбас регресира превоз и смештај ученика

На основу уговора са Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, општина Врбас расписала је конкурс за регресирање трошкова превоза и смештаја ученика средњих школа.

Према правилима конкурса, регресираће се трошкови аутобуског превоза у међуградском саобраћају ученика са пребивалиштем на територији општине Врбас, који свакодневно путују од места становања до школе коришћењем месечне превозне карте, као и трошкови смештаја у домовима ученика и викенд карте или дела цене приватног смештаја у висини цене домског смештаја и викенд карте, за школску 2016/2017. годину.

Регресирање у пуном износу односи се на кориснике дечијег додатка – кориснике новчане социјалне помоћи, док у износу од 70 одсто право имају деца палог борца или војног инвалида или цивилног инвалида рата, деца из породица које имају приходе и од пољопривреде прецизно утврђене правилником, деца самохраних родитеља са приходима до 20% већим од цензуса за дечији додатак за самохране родитеље, затим први ученици из породица са више ученика путника из домаћинства које остварује право на дечији додатак, и корисници дечијег додатка где су оба родитеља незапослена.

На регресирање трошкова у износу од 60 одсто имају право ученици по основу одличног успеха у претходном периоду школовања, док на 50 одсто плаћених трошкова право имају остали корисници  дечијег додатка, ученици са статусом избеглих и расељених лица (ако оба родитеља имају статус избеглог или расељеног лица, а приходи домаћинства су у висини цензуса за остваривање права на дечији додатак за септембар 2016. године), и други и сваки наредни ученик путник из породице са два или више ученика путника корисника дечијег додатка.

Одобравање права на регресирани превоз вршиће Општинска управа Врбас – Одељење за друштвене делатности по захтеву корисника, уз консултацију са члановима Општинског већа општине Врбас задужених за образовање и социјалну заштиту.