ЈАЗИП гради нове боксове за напуштене псе

Захваљујући донацији Монике Брукнер, познате хуманитарне раднице и председнице Друштва за заштиту животиња и природе "Ђурђево", у прихватилишту за псе Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду граде се нови боксови за напуштене псе. Како је саопштио Марко Ђурковић, директор ЈАЗИП-а, ово не значи проширење капацитета прихватлишта већ, што је подједнако важно, стварање бољих услова за боравак паса на овом месту.

"Радници ЈАЗИП-а ових дана су ангажовани на проширењу животног простора за постојеће псе. Наш драгоцени донатор Моника Брукнер инсистирала је да нови боксови не значе и нова места за напуштене псе и капацитет остаје исти; 120 паса у току зиме и 150 током лета. Градњом нових боксова растеретићемо постојеће и обезбедити простране испусте за боравак паса на отвореном простору", рекао је Ђурковић.

Тренутно се гради 19 боксова. Цео комплекс је замишљен као простор који је са три стране ограђен боксовима, за велике псе, псе средње величини и за кучиће, док ће четврта страна бити затворена жичаном оградом. У средини ће се налазити велики испусти у ком ће пси моћи да се играју и шетају.

Највећи део средстава за нове боксове донирала је Моника Брукнер а део је стигао и из општинског буџета.

И сам Ђурковић слаже се да проширење капацитета није решење за проблем великог броја паса луталица на улицама. "Нама је потребна ефикасна акција удомљавања паса који се већ налазе у прихватилишту или ефикасније враћање паса власницима, уколико су пронађени пси чиповани. Увећање капацитета значи и знатно веће трошкове, а и ко би на крају одредио који је то број који се треба сместити у прихватилиште. Зато су нам потребне акције удомљавања попут оне који спроводимо сваке среде - 'Удоми, не купуј', или неке које тек осмишљавамо, као што је акција у којој успостављамо сарадњу са љубитељима паса из Словеније и нудимо и њима да удоме наше псе", рекао је Ђурковић.