Ирански пољопривредни стручњаци посетили Врбас

Вишечлана делегација једног од највећих пољопривредних комбината у Ирану, на челу са Хаџи Мамамадијем, директором комбината, посетила је данас општину Врбас и разговарала о могућностима успостављања сарадње, пре свега у области пољопривреде.

Иранци су дугогодишњи партнери Института за ратарство и повртарство Нови Сад и у Србију су стигли како би присуствовали традиционалној манифестацији Дани поља. Они су током боравка у Војводини посетили неколико комбината и прерађивачких индустрија, тако да су током данашње посете Врбасу боравили у и Фабрици уља и биљних масти "Витал".

"Врбас је данас посетила једна група привредника из Ирана заинтересована да се упозна са могућностима за улагање и овом региону. Они су већ кооперанти Института за ратарство и повртарство НС Нови Сад и верујем да желе да пронађу нове партнере у пословању. Искористили смо прилику да гостима представимо све потенцијале којим располажемо и надам се да можемо успоставити неки облик сарадње", рекао је Ненад Велицки, заменик председника општине Врбас. Заједно са њим састанку су присуствовали и поједини чланови Општинског већа, помоћници председника општине и други функционери локалне самоуправе.

Један од домаћина гостима из Ирана био је и Светислав Долапчев из Института за ратарство и повртарство Нови Сад, иначе Врбашанин, који је већ годинама заслужан за одличну пословну сарадњу са стручњацима овог комбината.

"Циљ овог првог састанка је отварање разговора око неке могуће заједничке производње или инвестирања. Ово је пољопривредна делегација пре свега, стиже из земље која се последњих осам година, колико одлазим тамо, снажно развија и отвара, а сарадња са Србијом, традиционално добра, и даље јача. Често кажем да све што је у Ирану вишак нама недостаје и обрнуто, и ту лежи велика шанса за још боље односе. Због веза из прошлости имамо одређене предности код људи који воде пољопривреду у Ирану, као што су наши гости, и они су заинтересовани за успостављање сарадње", рекао је овом приликом Долапчев.

На састанку се чуло да пољопривредни комбинат који води Хаџи Мамамади обрађује 27.000 хектара, а тренутно намени приводи додатних 40.000 хектара, по чему се комбинат сврстава у ред највећих у Ирану. Он је упознао присутне са пољопривредном производњом у Ирану, похвалио дугогодишњу сарадњу са Институтом за ратарство и повртарство Нови Сад, и оценио да добра искуства из прошлости могу бити чврст темељ будућој сарадњи, од које морају имати корист народи једне и друге државе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"