Родитељи најважнији за безбедност деце у саобраћају

У протеклих недељу дана представници Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас присуствовали су првим састанцима са родитељима ђака првака и упознали их новинама у области успостављања система управљања безбедности у саобраћају.

Према речима Горана Пејовића, председника Савета за безбедност саобраћаја, у систем ће бити укључено више од 20 институција и установа, али и сами родитељи, чији је допринос изузетно значајан када је у питању безбедност деце. "Безбедност деце у саобраћају није брига само родитеља, већ целог друштва, али родитељи имају најзначајнију улогу, јер својим примером стварају обрасце понашања својој деци. Упознали смо их са прелиминарним резултатима пројекта 'Безбедност деце у саобраћају и зонама школа', који је у финалној фази и биће представљен јавности крајем септембра", рекао је Пејовић.

Статистички подаци показују да је у задње четири године на нашим путевима страдало 50 деце, од којих једно смртно, четворо са тежим, а 45 са лакшим повредама, у укупно 47 саобраћајних незгода.

"Ниједна незгода се није догодила у зони школа, а чак 22 деце, укључујући и смртни случај, страдало је у путничким аутомобилима, углавном због некоришћења сигурносног појаса или адекватне седаљке за децу до три године старости, што јасно говори о одговорности родитеља. Од 18 деце страдалих као пешаци, 12 је настрадало прелазећи пут ван обележеног пешачког прелаза. Све то указује да родитељи имају кључну улогу у формирању саобраћајне културе и подизању нивоа свести о безбедности у саобраћају код своје деце", рекао је Пејовић.

Чланови Савета су још једном апеловали на родитеље да се укључе у формирање школских саобраћајних патрола, јер већ две године нема заинтересованих лица за волонтерско обављање тог задатка. У међувремену, постигнут је договор са секретарима месних заједница да из редова запослених у овим јединицима локалне самоуправе, крену прве школске саобраћајне патроле који ће тај посао обављати током целе године. Пејовић је најавио да ће током године бити организовано више оваквих састанака и да је Савет отворен за све сугестије, питања и иницијативе.

Заједно са Пејовићем на састанцима са родитељима учествовали су Милош Рогановић, руководилац Оделења за инспекцијске послове, и Страхиња Ђурачић, заменик командира Одељења саобраћајне полиције, истовремено заменик председника и члан Савета за безбедност саобраћаја.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"