ЕПВ и Зелена патрола упозоравају на загађење ВБК

Активисти Еколошког покрета Врбаса и Зелене патроле из Новог Сада разговарали су јуче са Врбашанима о проблему Великог бачког канала и грађанском активизму у случајевима када се догађају велики еколошки акциденти. Разговор су покренула последња два месеца у којим се Врбас сусреће са скоро неиздрживим мирисима из канала и са депоније.

Како је речено, управо током скупа каналом су плутале последице хаварије једног од резервоара у Виталу. "По боји би се могло рећи да се ради о присуству гвожђа и проблему у делу погона за деферизацију. Али сачекаћемо извештај покрајинске инспекције коју смо алармирали", чуло се на састанку.

"Још једном смо покушали да оправдано незадовољство, чак и гнев грађана, усмеримо у разумне и законом предвиђене моделе цивилног деловања, ка одговорним особама и институцијама. Иако је сала била попуњена, за протесте није нас било довољно, како би извршили одлучан притисак према било коме. Прилика је искоришћена за едукацију о ратификованој Архуској конвенцији и начинима којима она омогућава грађанима да дођу до жељене информације, те да непосредно и учествују у доношењу одлука у њиховој раној фази у области заштите животне средине", рекао је Ратко Ђурђевац, председник ЕП Врбаса.

Скуп је одржан у склопу кампање коју подржава Министарство пољопривреде и заштите животне средине, општина Врбас и компанија "Суноко".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"