Покрајински секретар Бјелић посетио Врбас

Pokrajinski sekretar Bjelić posetio Vrbas

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић посетио је данас Врбас и састао се председником општине Миланом Глушцем. Саговорници су овом приликом отворили теме могуће сарадње локалне самоуправе и секретаријата, стављајући акценат на пројекте који доносе бољи квалитет живота грађана. Бјелић је овом приликом поручио да свака општина у Војводини, у наредних годину дана мора припремити десет предлога пројеката, те да све очекује интезиван рад, уз подршку и помоћ Покрајинске владе у том процесу.

"Циљ Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу је ревидирање стратегија развоја и акционих планова по локалним самоуправама, као и повећање апсорпционих капацитета локалних самоуправа и канцеларија за локални економски развој. Свака општина има своје специфичности и треба да одреди који су приоритетни и стратешки пројекти, који се односе на економски и рурални развој и опремање индустријских зона, инфраструктуру или енергетску ефикасност, као и пројекте из области здравства, социјале заштите, заштите животне средине, туризма и образовања", рекао је Бјелић.

Секретар Бјелић је позвао све општине да се укључе у пројекте енергертске ефикасности, што је у општини Врбас већ устаљена пракса, и нагласио да је пре два дана расписан позив за прекограничну сарадњу са Мађарском, где ће на располагању бити око 22 милиона евра, и да општине треба да кандидују своје пројекте. Истакнуто је и да је неопходна још боља међуопштинска сарадња, као и интензивирање сарадње на свим нивоима власти и са канцеларијама за локални економски развој.

"Посета секретара Бјелића за нас је потврда да Покрајинска влада води рачуна о свим локалним самоуправама. У директним разговорима идентификовали смо неке од проблема и посебно нагласили неколико пројеката за које општина Врбас тражи подршку. Свесни смо тешке економске ситуације и зато трагамо и за екстерним изворима финансирања, па се надам и да ћемо заједно са покрајинским органима власти лакше доћи до њих. За нас су приоритетни пројекти опремања индустријских зона, пројекти завршетка канализације и пројекти у области енергетске ефикасности, у којој смо одмакли највише међу свим општинама у Србији ", рекао је Глушац.