Покрет ДЈБ - Желимо да живимо у здравој средини

Активисти Покрета Доста је било организовали су скуп грађана испред зграде Скупштине општине Врбас како би, како је саопштено, скренули пажњу на загађење ваздуха проузроковано несавесним управљањем градским сметлиштем.

"Сматрамо да је у циљу решавања еколошких проблема у општини Врбас потребно укључивање грађана и целокупне јавности. Први корак ка томе је испуњавање законских обавеза локалне самоуправе које се тичу 'редовног, благовременог, потпуног и објективног обавештавања о стању животне средине', на шта их обавезује Закон о заштити животне средине, члан 78. Грађани имају право да знају у каквој средини живе и какви ризици по здравље постоје у њиховом окружењу. Позивамо Општинску управу да јавно на сајту општине Врбас објави акте и податке који се тичу контроле и праћења стања животне средине, програме заштите и локалне акционе и санационе планове", саопштено је након скупа.

Локална организација Покрета ДЈБ најавила је да ће "инсистирати на начелу информисаности и учешћа јавности у остваривању права на здраву животну средину, те да свако има право да буде обавештен о стању животне средине и учествује у поступку доношења одлука чије би спровођење могло да утиче на животну средину".

"У складу са тим тражимо да локална власт нађе начина да приступи изради студије о процени утицаја на животну средину  како отпадних вода које се испуштају у Велики бачки канал, тако и градског сметлишта на којем је одлагано спорно земљиште са нафтних бушотина и које већ више од два месеца не може да се угаси. Сматрамо да је крајње време да се целокупна заједница посвети решавању нагомиланих еколошких проблема у Врбасу", поручили су активисти Покрета ДЈБ.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"