VII Сусрети српско-руског пријатељства

Tрибином на тему "Српско-руске везе у Великом рату", на којој ће говорити историчар Владимир Каљевић, у понедељак, 10. октобра у 18.00 часова, почињу VII Сусрети српско-руског пријатељства. Током пет дана, од 10. до 14. октобра, биће одржано осам програма са циљем промовисања руске културе, језика, филма, духовности, савременог живота и привредне сарадње са територијално највећом, и по ресусима најбогатијом, државом на свету.

Поред најављене трибине која се одржава у Народној библиотеци "Данило Киш", за уторак, 11. октобар, заказан је "Јавни час руског језика“, који почиње у 18.30 часова, у Гимназији "Жарко Зрењанин". Истога дана у биоскопу "Југославија", од 20.00 часова, биће емитован филм “Наследници”. У четвртак се на истом месту и у истом термину приказује филм “Злато”, а у петак филм "Ћерка".

Истога дана одржаће се и Форум српско-руске сарадње, најпре у области привреде, а нешто касније у области науке, културе и духовности.

У организацију VII Сусрета српско-руског пријатељства, осим Удружења српско-руског пријатељства "Род", укључени су и општина Врбас, Удружење за унапређење руско-српске економске сарадње из Београда, Удружење козака Србије "Благовести" и друге организације. Долазак у Врбас овим поводом најавиле су делегације руског града Ростова на Дону, председници неколико општина из Србије, председници неколико удружења српско-руског пријатељства и привредници, а очекује се и присуство представника Амбасаде Руске Федерације и црквених великодостојника СПЦ.

"Имамо велика очекивања од ових сусрета. Не само што њима приближавамо руску културу грађанима Врбаса, већ се трудимо да приближимо и руску економију и да дође до конкретне сарадње наших и руских привредника. Русима је Врбас занимљив јер је средина која је изразито русофилска и у којој делује Удружење 'Род' као једно од најактивнијих удружења српско-руског пријатељства у Србији", рекао је председник "Рода" Радољуб Ускоковић.