Малишани из "Мултиарта" обележили Дечију недељу

И малишани из Удружења грађана "Мултиарт", које пружа подршку и помоћ деци са инвалидитетом и сметањама у развоју, обележили су овогодишњу Дечију недељу. За њих су Одбор за обележавање манифестације, Канцеларија за младе општине Врбас и друштво које брине о њима, организовали ликовну радионицу и дружење, на којем је било забаве, поклона и слаткиша.

Према речима Бориса Бијеловића, потпредседника УГ, "Мултиарт" је једино друштво ове врсте које се бави децом са посебним потребама и свакодневно се суочава са проблемима у функционисању.

"Надамо се да ће у перспективи постојати одлуке социјалне заштите које ће пружати већу подршку категоријама деце са којим ми радимо. То што ради наше удружење није довољно, али свакако је више него што је било пре неколико година. Од ове године имамо и рад са децом на базену, школицу спорта, организујемо школе у природи, тј. камп за децу са сметњама и инвалидитетом, организујемо повремене радионице. Важно је рећи да смо једино удружење у Војводини које ради потпуно на бази волонтеризма, нема дневница, хонорара и надокнада, и са те стране надамо се да ће се нешто променити, превасходно како би смо анимирали још један број људи који би се ангажовао у 'Мултиарту'. Нажалост, категорија деце које сам споменуо је све више и расте потреба за ангажманом тих људи. Зато нам је потребно да се заврши дневни боравак за децу са посебним потребама и инвалидитетом и да ове групе добију снажнију подршку друштва", рекао је Бијеловић.



Центар за физичку културу "Драго Јововић" обезбедио је слободан термин за децу из "Мултиарта" на зимском базену, а школица спорта одржава се у просторијама Карате клуба Врбас Микице Марковића. Са децом на овим актривностима ради проф. Сузана Митровић, једна од волонтерки "Мултиарта".

"Састајемо се једном недељно и комбинујемо рад у базену и сали. У претходних годину дана доста тога смо урадили, деца су напредовала, социјализовала и осамосталила, али је за већи напредак потребно да се у рад укључи још људи, како би ослободили родитеље дела ангажмана. То би користило и деци родитељима. Користим прилику да позовем све људе добра срца, а знам да их има, професоре физичког васпитања и физиотерапеуте, да нам се прикључе и да заједно за ове децу учинимо што више", рекла је Митровић.