Најсјајније медаље за слабовиде и слепе куглаше

Куглаши Организације слепих и слабовидих Врбас забележили су одличне резултате на управо завршеном Међународном куглашком турниру Куп Београда 2016. Они су у конкуренцији десет екипа из Србије, Словеније, Хрватске и Босне и Херецеговине, освојили три златне и једну сребрну медаљу.

Најсјајнијим одличјем Врбашани су се окитили у екипној конкуренцији, док су у појединачној конкуренцији злато освојили Мара Хорњак и Миодраг Вуканић. Владу Миловићу припала је сребрна медаља.

"Веома смо задовољни наступом у Београду и обезбеђивање слободних термина у куглани Центра за физичку културу 'Драго Јововић' за нашу организацију, одмах је дало одличан резултат. Конкуренција је била снажна, у Београду се такмичило педесетак куглаша из региона и успели смо да будемо најбољи међу свим учесницима. То нас обавезује да у будућности радимо још више и боље, не само у куглању и спортским дисциплинама уопште, већ и у култури, обукама које организујемо, забавним окупљањима и свим другим областима деловањима", рекао је након повратка из Београда, Миодраг Вуканић, председник Међумесне организације слепих и слабовидих Кула, Врбас, Оџаци.

Вуканић је пре пар месеци преузео улогу председника организације, на месту секретара налази се Љиљана Драшковић, и од тада око 130 чланова активније учествује у раду.

"Удружење од 1965. године пружа различите услуге слепим и слабовидим особама, организујемо радионице, спортска такмичења, дружења. Свесни смо тешких околности у којим цело друштво живи и захваљујемо се свима који пружају разне врсте подршке раду организације, најпре општини Врбас. Локална самоуправа нам обезбеђује материјалну подршку за путовања, тренинге и сличне догађаје, али за још бољи и успешнији рад било би потребно обезбедити просторије за окупљање слепих и слабовидих. Такође, било би добро и запослити једно професионално лице које би бринуло о функционисању организације. Ово је системско питање кроз чије би решавање могли да успоставимо чврст модел на који начин и каквом подршком оспособити слепе и слабовиде да што више самостално функционишу. У нерешеном систему свака ова особа мора имати личног асистента, чак и онда када то није неопходно", рекла је Драшковић.