Избегличким породицама 14 кућа за становање

На основу конкурса за доделу сеоских кућа Републичког Комесаријата за избеглице и миграције, 14 избегличких породица из општине Врбас добило је куће за становање. Укупна вредност ових домаћинстава је 154.000 евра, а свака породица добиће додатно и по 1.500 евра за набавку намештаја.

Према речима Данијеле Илић, координатора тима за имплементацију пројекта, процедура око коначних резултата се одужила, а цео поступак, када ће добитници на конкурсу и званично постати власници кућа, биће окончан за око месец дана.

"Кашњење је уследило због процедуре провере имовног стања у Србији, БиХ и Хрватској, а ово сада је завршетак првог дела конкурса. Имамо коначну одлуку и знамо која су лица прошла на конкурсу. Даљи кораци су прављење купопродајних уговора, овера код нотара и читав поступак требало би да буде завршен у року од месец дана", рекла је Илић.

Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да ће локална самоуправа наставити да кроз пројекте помаже избегла и расељена лица.

"У претходном периоду, заједно са Комесеријатом, успели смо да обезбедимо средства за разне намене за помоћ избегличким породицама, све у циљу њиховог лакшег интегрисања у заједницу. Сада смо успели да обезбедимо 14 кућа и нашли кровове над главом породицама које су можда и више од 15 година биле подстанарске. Искористио сам данас прилику да разговарам са њима о свакодневним проблемима са којима се они сусрећу, јер желимо да им помогнемо", рекао је Глушац.