ВБК се може очистити за једну грађевинску сезону

У Врбасу је у петак одржана презентација и јавна расправа о пројекту чишћења Великог бачког канала. Предавање је одржао проф. др Божа Далмација са Природно математичког факултета, а присуствовали су му представници ЈВП "Воде Војводине", Покрајинска инспекција за животну средину, стручне службе локалне самоуправе са представницима Општинског већа, представници Министарства пољопирвреде и заштите животне средине из Сектора за заштиту вода. Презентацију и јавну расправу организовали су Еколошки покрет Врбаса и општина Врбас.

Канал се може безбедно очистити домаћом технологијом одабиром једног од пет расположивих метода. Цена чишћења, у зависности од примењеног метода, процењује се на 4,6 до 5,8 милиона евра. Досадашње процене кретале су се чак до 30 милиона евра, али уз стране извођаче. Каналу се не може прићи док се не уради студија утицаја на животну средину и здравље људи, која мора да потврди да је технологија којом се жели очистити канал безбедна за људе и да неће произвести било какву даљу деградацију животне средине, неки су од главних закључака из презентације проф. др Далмације.

Како је речено, количина муља процењује се на око 370.000 м3, а одлагање би се вршило на три локалитета - крај Тријангла према Србобрану, у старом ископу циглане крај пута за Општу болницу у Врбасу и на левој обали канала наспрам шећеране, такође у Врбасу. "Трећина муља може се депоновати без третмана, док се остатак мора третирати при одлагању. Једна трећина је изузетно токсична и мора се применити посебан третман. Одлагање се може извести без произвођења непријатних мириса и других штетних емисија, водећи рачуна да се радови не изводе у периоду јачих ветрова, посебно оних који дувају ка насељу. Да би се одлагање извело, локална самоурпава мора да направи исправке и допуне Детаљног урбанистичког плана, пошто се део локалитета за лагеровање муља налази у грађевинској зони. Цео посао могао би се обавити за једну грађевинску сезону", рекао је др Далмација.

Душко Ћутило, члан Општинског већа истакао је да са завршетком радова на Централном постројењу за прераду отпадних вода и канализационе мреже у општинама Кула и Врбас, морају бити завршен пројекат и прибављена документација за расписивање тендера за чишћење Великог бачког канала.

"За нас је веома важно да разговарамо о овом проблему са што више стручних тимова из разних области. Грађани морају бити упознати о коликом се проблему ради, морају се упознати са свим могућим решењима, износима који су нам потребни да би проблем отклонили, ко су на наши партнери на овом послу. Тражићемо подршку на сваком месту за реализацију пројекта чишћења, а важно је да завршетком изградње Централног постројења за прераду отпадних вода и канализације, што је потпуно извесно и приводи се крају, стварамо услове и за реализацију пројекта чишћења Великог бачког канала", рекао је Ћутило.

Представници наручиоца пројекта "Вода Војводине" и пројектаната, договорили су се са челницима локалне самоуправе да за десетак дана одрже радни састанак на коме ће усагласити следеће конкретне кораке.

Скуп је организован у оквиру реализације пројекта Еколошког покрета Врбас "ДОПАЛ - достизање принципа Архуса", подржаног од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине и општина Врбас.

Прилог РТВ о скупу у Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"