Врбас обележио Дан ослобођења

Антифашисти општине Врбас одали су јуче, поводом 20. октобра - Дана ослобођења Врбаса, почаст свим страдалим у II светском рату и ратовима на простору бивше Југославије од 1991. до 1999. године.

Венци су положени на Споменик палим борцима на Градском гробљу у Врбасу, Споменик погинулим борцима у ратовима од 1991. до 1999. године, затим на Споменик палим борцима Црвене армије и на Споменим палим борцима у центру Врбаса.

Захвалност за бескомпромисну борбу против фашизма и спремност на жртвовање зарад освајања слободе, полагањем венаца исказали су представници општине Врбас, Амбасаде Украјине, организација СУБНОР-а из Врбаса, Србобрана, Новог Сада и Сомбора, затим Међуопштинске организације цивилних инвалида радазатим, Организације бораца НОР-а из Херцег Новог, Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Вуковара, Српских ратних ветерана, Основне школе "20. октобар", Српско-руског пријатељства "Род", Националног савета Црногораца у Србији, као и локалних одбора СНС, СПС, ПУПС и СДПС.

Окупљене у центру града поздравио је Милан Глушац, председник општине Врбас. "Захвалан сам вама храбрим људима, борцима, нашим ослободиоцима, на неустрашивости, чојству и јунаштву. Желим да вам се захвалим што сте дошли да заједно одамо почаст и са тугом се сетимо свих драгих пријатеља и суграђана који су дали своје животе у борби против фашизма и тако их уградили у темеље наше слободе. Желим да захвалим њиховим породицама на жртви коју су поднели зарад слободе свих нас. Посебно ме чини срећним присуство представника Организације бораца НОР-а из Херцег Новог, наших пријатеља и нашег рода, који су дошли да то и озваниче, те желим да нам успешно буде братимљење, у међусобном поштовању и слози. Само сећањем на наше жртве и велику победу можемо схватити снагу јединства и моћи савезништва, и само тако можемо корачати безбедно у будућност", рекао је Глушац.

У име ОО СУБНОР Врбас окупљене је поздравио Вељко Миловић, председник организације, а културни програм извели су ученици ОШ "Петар Петровић Његош".